El Govern proposarà als pares de nines en risc de patir mutilació genital signar un compromís per protegir-les

L’Executiu impulsa un protocol integral de prevenció i atenció d’una pràctica reconeguda com a violació dels drets humans

L'Executiu vol prevenir la mutilació genital femenina actuant de manera coordinada i multidisciplinar.
Aina Solano
21/03/2018
3 min

PalmaEl Govern impulsa un protocol de prevenció que vol servir per activar l’actuació coordinada dels sistemes sanitari, educatiu i social per tractar d’evitar la Mutilació Genital Femenina (MGF). Aquesta pràctica, considerada internacionalment una violació dels drets humans de les nines i dones que la pateixen, es du a terme de manera tradicional a diferents països africans. El document, elaborat per la Coordinació de Salut i Gènere, facilita que els professionals de la salut, de l’educació i de l’àmbit social puguin fer front davant possibles casos de mutilació de manera coordinada, que com ha apunta la consellera de Salut, Patricia Gómez, “pot causar lesions a curt, mitjan i llarg termini”.

Gómez ha apuntat que, segons l’Institut d’Estadística de les Illes Balears, el 2015, a la nostra comunitat, “hi havia 2.804 dones i 899 nines i joves d’entre 14 i 19 anys procedents de països africans, on es practica tradicionalment la mutilació genital femenina”. Per tal de protegir aquest col·lectiu i oferir pautes d’actuació s’ha elaborat el protocol, que rep l’ajuda de les direccions generals de Planificació i Serveis Socials, de Menors i Família, l’Institut Balear de la Dona, el Servei de Salut i la Direcció General d’Innovació i Comunitat Educativa.

La titular de Salut ha qualificat aquesta feina coordinada i conjunta de “necessària”, com “també ho és fer-la de manera interdisciplinària amb els professionals dels distints àmbits implicats”.

Signatura d’un compromís per a protegir les nines en risc

D’acord amb aquest protocol, l’Executiu balear proposarà als pares de nines o menors d’edat en risc de patir aquesta mutilació que signin un compromís per protegir-les d’aquesta pràctica. Així ho recull aquest protocol, del qual Salut ha ha distribuït al voltant de 600 còpies entre centres de salut, hospitals i altres dispositius assistencials de les Illes, com també entre diferents institucions i associacions. Així mateix, sempre que sigui possible, la intervenció de la prevenció es durà a terme des de l’etapa de gestació amb les mares una vegada detectat que esperen una nina.

A més, s’indagarà en el posicionament de la mare i el pare de la família sobre aquesta pràctica i se’ls informarà sobre les conseqüències per a la salut que es poden derivar d’aquesta mutilació genital femenina, com també de les consideracions ètiques universalment admeses pels organismes internacionals, incloent-hi el Parlament africà, i dels recursos comunitaris per a la seva prevenció de les conseqüències legals i penals a l'Estat.

La signatura del compromís per prevenir les nines de la MGF pretén ser una eina útil perquè la família d’origen no pressioni per practicar aquesta mutilació. En qualsevol cas, davant la possible captació de nines en risc o risc imminent de patir aquesta pràctica el protocol estableix que s’haurà de contactar i coordinar amb sanitat exterior.

Prevenir de manera conjunta

Patricia Gómez ha incidit en la feina conjunta i en la importància de la xarxa de suport als centres sanitaris com els serveis socials, els mediadors culturals i els educadors socials, organismes d’igualtat, policia i associacions civils, a l’hora d’aplicar aquest protocol.

El protocol s'inclou dins el Pla de Mesures Contra les Violències Masclistes 2017-2020 del Govern.

De part seva, la consellera de Presidència, Pilar Costa, ha subratllat que el protocol contra la MGF dona compliment a una de les 135 pautes que recull el Pla de mesures contra les violències masclistes impulsada des de l’Executiu dins la línia estratègica d’atenció integral a les dones que han patit violència d’aquest tipus. En aquesta sentit, ha detallat que aquest pla integral s’estructura en 6 línies estratègiques i inclou 23 objectius i que el Govern l’ha dotat amb una partida de 13,6 milions d’euros fins a l’any 2020, xifra que suposa un 72,3% més amb relació als recursos prevists fins ara en aquesta matèria.

stats