Salut agilitarà les operacions de canvi de sexe
Subvencionarà 21 cirurgies de reassignació de sexe de persones de Balears que estan en llista d'espera des de fa vuit anys
PalmaEl Servei de Salut del Govern subvencionarà 21 cirurgies de reassignació de sexe de persones de Balears que estan en llista d'espera des de fa més de vuit anys. L'objectiu és agilitzar aquestes operacions per acabar amb la “incertesa” i “l'angoixa” de les persones transsexuals que fa tant de temps que esperen una intervenció.
Fins ara, les persones transsexuals només podien accedir a aquest tipus d'operacions a través del centre de referència de Màlaga, però el temps d’espera es podia allargar fins a vuit anys. Ara, gràcies a un procediment subscrit a l’Hospital Clínic de Barcelona i el seu servei de salut Barnaclínic, en les properes setmanes seran intervingudes tres persones de les Illes i es permetrà que puguin ser operats 18 transsexuals de Balears més endavant. A més, l'IB-Salut prepara un acord marc que inclourà la reassignació de sexe (vaginoplàsties i faloplàsties) per poder operar les persones que hagin estat més de sis mesos en llista d’espera, segons el director general del Servei de Salut, Juli Fuster.
Natalia Martín, secretària de l'Associació Ben Amics i transsexual, ha explicat que ella és "de les darreres" de la llista ja que només fa un any i mig que espera, però ha lamentat que hi hagi persones "que són a la llista d'espera des de fa 10 anys", tenint en compte "l'ansietat" i, a vegades, "la depressió", que aquesta espera provoca en aquestes persones, "que es veuen obligades a continuar amb uns genitals que no senten com a propis". Segons que ha manifestat Martín, aquesta "espera" pot "limitar-te moltíssim la rutina, el dia a dia", perquè es tradueix en "anys d'angoixa" que només es resolen "amb la reassignació de sexe". La secretària de Ben Amics ha celebrat, així mateix, que, gràcies a la llei autonòmica per garantir els drets de transsexuals, gais, lesbianes, intersexuals i bisexuals, les persones que decideixin canviar-se de sexe "no s'hagin de sotmetre obligatòriament a una supervisió psiquiàtrica".
Fins ara, les persones transsexuals només podien accedir a les intervencions quirúrgiques de reassignació de sexe mitjançant el CSUR de Màlaga, on s’atenen la majoria de les peticions de les comunitats autònomes, però el temps d’espera era de fins a vuit anys. Aquest procediment ha estat comunicat a les associacions Ben Amics, Chrysallis i Abat (Associació Balear d’Adults/es Transsexuals).
Amb aquestes accions per agilitzar les reassignacions de sexe, el Govern fa una passa més en la seva aposta per garantir els drets de les lesbianes, els gais, els transsexuals, els bisexuals i els intersexuals. De fet, el març del 2017 ja es va donar la possibilitat a les persones transsexuals de canviar el nom a la targeta sanitària, una iniciativa que han decidit dur a terme 89 persones.
D'altra banda, el Govern i la Conselleria de Salut fan feina en la creació del protocol sanitari per a les persones transsexuals, en el qual treballen diferents disciplines mèdiques (endocrinologia, urologia, pediatria, ginecologia i psicologia), per tal d'homogeneïtzar els procediments sanitaris destinats a les persones transsexuals que els assegurin una situació d'equitat i de qualitat.