El 68% dels tractaments crònics complexos és inapropiat, segons un estudi de Menorca

En un 30% dels casos es van detectar interaccions entre els principis actius

Les persones majors de 65 anys són el principal eix de l'estudi de Liñana.
Ivan Martin
08/12/2020
2 min

MaóUn estudi elaborat a Menorca per la farmacèutica Carla Liñana, membre de la Unitat d’Atenció a la Cronicitat de l’àrea de Salut, indica que el 68% de les prescripcions dels pacients crònics complexos és potencialment inapropiat i necessita ser revisat. El treball s’ha fet amb una mostra de 133 pacients d’una mitjana de 81 anys, corresponents a dos grups diferents.

D’una banda, 83 residents de centres geriàtrics de Menorca que s’ajustaven al perfil de l’estudi (majors de 65 anys i amb més de deu fàrmacs prescrits) i que prenen de mitjana 12 fàrmacs al dia. D’altra banda, 50 pacients crònics complexos ambulatoris als quals s'ha sol·licitat una revisió del tractament i que tenen prescrits 18 medicaments al dia, de mitjana.

En total, Liñana va revisar 1.918 tractaments i va fer recomanacions farmacoterapèutiques per introduir canvis en 1.304 d’aquests tractaments per garantir la seguretat de cada medicament i adaptar-los a l’estat de salut de cada pacient. En un 30% dels casos, es van detectar interaccions entre els principis actius; en un 10%, fàrmacs contraindicats; en un 7%, presa de medicaments sense diagnòstic associat, i en un 6,5%, la necessitat d’ajustar dosis, entre altres recomanacions.

L’estudi de Carla Liñana ha estat reconegut amb el premi Ruta de la Excelencia Levante, que organitza la Societat de Farmàcia Hospitalària de València, dirigit als serveis de farmàcia de les comunitats de València, Múrcia i Balears. El treball de l’equip multidisciplinari d’atenció a la cronicitat de Menorca ha quedat en primera posició entre els quatre projectes seleccionats pel Comitè Científic d’aquesta convocatòria, que té com a objectiu reconèixer l’excel·lència dels projectes que aportin més valor i experiència en l’àmbit assistencial, la docència o investigació d’acord amb uns criteris públics de puntuació.

stats