Patrimoni
Societat26/07/2024

Una ruta commemora els 125 anys de la primera volta marítima a Mallorca

El Museu Marítim de Mallorca ha organitzat una expedició en homenatge als nou de Santanyí que passarà per vuit ports

PalmaEls anomenats nou de Santanyí, un grup d'erudits de la localitat membres del Reial Gremi D'Assadolladors, varen completar el 1899 la primera volta a Mallorca en embarcació privada. Enguany es commemoren els 125 anys de la fita que tenia com a objectiu conèixer l'illa i els seus habitants des d'un vessant més pròxim i local. Amb motiu d'aquesta efemèride, el Museu Marítim de Mallorca ha organitzat una nova volta a l'illa que començarà el divendres 26 de juliol a Cala Figuera i acabarà el 3 d'agost a Palma. Passarà per Portocristo, Capdepera, Alcúdia, Sóller i Banyalbufar i un total de vuit ports.

L'homenatge, segons explica el director del Museu Marítim, Albert Forés, vol visibilitzar la feina de la institució i, especialment, el patrimoni marítim de l'illa, com ara les embarcacions de vela llatina. De fet, Forés assenyala que volen impulsar l'art de navegar amb vela llatina perquè sigui patrimoni de la UNESCO. "Aquest esdeveniment és important perquè visibilitza la cultura del patrimoni marítim amb una visió més àmplia, feim una cosa de més proximitat". Forés destaca que amb la volta, el museu "surt de la seva seu" i que l'esdeveniment ha implicat molta gent i institucions, tant el Govern com el Consell de Mallorca, Ports de les Illes Balears, ports privats i associacions que han contribuït a fer-ho possible.

Cargando
No hay anuncios

"Ho commemoram d'una manera transversal, hi ha cultura popular, cura de la mar i elements marítims, entre d'altres. Vàrem decidir que a cada port on ells varen aturar, també hi aturaríem nosaltres i li donaríem un gir", destaca el director del Museu, i afegeix que, de fet, tot i que se segueixi la ruta original, "fer un viatge fidedigne al passat no és possible perquè tot ha canviat".

Nova volta, origen històric

La nova volta neix de la recuperació d'un arxiu històric de fa més d'un segle. El document, de finals del segle XIX, es va trobar a l'arxiu Can Clar, a Santanyí, i es tracta del diari de l'expedició santanyinera que el 1899 va fer la volta a l'illa. Arran de la troballa, el 2019 es va publicar el llibre 9. Diari de l'expedició santanyinera al voltant de Mallorca, 1899, a cura de Sebastià Agustí Adrover. La volta estava prevista per a aquell any, però la pandèmia ho va impossibilitar i es va ajornar fins enguany, coincidint amb els 125 anys.

Cargando
No hay anuncios

El diari relata l'expedició que va fer un grup d'erudits de Santanyí que es dedicava a fer excursions o tasques de dinamització cultural amb l'objectiu de recuperar la llengua i la literatura, entre d'altres. Així, aquest grup, juntament amb dos marins, un capità i un al·lot de barca, es varen embarcar en el llaüt Sant Miquel per fer la ruta. Enguany, però, la volta es fa amb nou llaüts en lloc d'un i en alguns moments del trajecte arribaran a ser-ne 12.

Cargando
No hay anuncios

"Era una manera de fer un viatge que no havien fet mai i varen decidir fer-lo precisament per conèixer l'illa, la seva gent i els espais naturals", expressa Forés, qui remarca el valor històric del document, ja que el diari és l'únic d'aquest tipus que s'ha recuperat. "N'hi pot haver d'altres, però aquest és l'únic que es conserva", remarca.

Cargando
No hay anuncios

A més, l'homenatge dels 125 anys agruparà diverses activitats, des de conferències fins a concerts en llocs emblemàtics, a més de visites guiades. Tota la programació es pot consultar al web del Consell de Mallorca o al document següent. També es pot accedir a les xerrades i presentacions que s'han duit terme aquests darrers mesos a la llista de reproducció que ha creat el museu a Youtube sota el nom 'Volta a Mallorca 2024'.

Cargando
No hay anuncios

Les protagonistes de la volta

Les embarcacions que faran la volta completa són l'Alconassar, Alzina, Besitos, Brandó, Posidònia, Sant Miquel, Unico i Santa Elisabeth. D'altra banda, les que s'hi afegiran en algun tram seran La Balear, Cala Sarral i Maria Glòria, mentre que el vaixell de suport serà l'Axone.

La travessa punt per punt
  • 25 de juliol<p>Cala Figuera </p>
  • 26 de juliol<p>Portocolom (Felanitx)</p>
  • 26 de juliol<p>Portocristo (Manacor)</p>
  • 27 de juliol<p>Capdepera (Cala Rajada)</p>
  • 28 de juliol<p>Capdepera (Cala Rajada)</p>
  • 29 de juliol<p>Alcúdia</p>
  • 30 de juliol<p>Sóller</p>
  • 31 de juliol<p>Sóller</p>
  • 1 d'agost<p>Banyalbufar</p>
  • 1 d’agost<p>Andratx</p>
  • 3 d’agost <p><span style="background-color: transparent;">Palma</span></p>