Persones majors

15.316 persones grans de les Balears se senten molt soles

La situació afecta especialment les dones, amb 10.515 afectades per aquesta realitat

La societat illenca s'enfronta a un envelliment important en les properes dècades.
2 min

PalmaL’any 2023 a les Balears hi havia prop de 15.316 persones grans (4.800 homes i 10.515 dones) en un grau de solitud important, 3.653 de les quals eren dones i 1.956, homes que se sentien sempre sols, segons consta a l’Anuari de l’Envelliment 2024 presentat aquest dijous. En l'article La solitud i les persones majors a les Balears: Situació actual i projecció de futur, Ferran Dídac Lluch explica que “els escenaris futurs (2037) determinen un creixement important de la solitud en la gent gran. “Tenim els ingredients per causar una tempesta perfecta".

La sexualitat en les persones majors, l'edatisme i la solitud no desitjada formen part destacada del contingut de l'Anuari de l'Envelliment 2024. El document, una iniciativa del Grup de Recerca i Formació Educativa i Social (Gifes) del departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques i la Càtedra d'Atenció a la Dependència i Promoció de l'Autonomia Personal de la Universitat de les Illes Balears (UIB), recull en la seva dessetena edició un total de 22 articles que analitzen qüestions com l'esperança de vida, l'edatisme, la solitud no desitjada i la bretxa digital entre els adults grans de les Balears.

51 professionals

L'Anuari, dirigit per la doctora Carmen Orte, reuneix les aportacions de 51 professionals i investigadors que treballen en temes associats amb l'envelliment, i reflecteix la diversitat dels diferents grups de persones grans i les maneres diferents d'envellir. L'Anuari arrenca amb un article, signat per Carmen Orte, Marga Vives, María Valero de Vicente, Llibert Macías, Lidia Sánchez i Deima Jonusaityte, que presenta un model formatiu específic sobre l'edatisme i el model de l'atenció centrat en la persona dirigit a professionals que treballen en els entorns residencials de Mallorca. L'objectiu de la proposta és iniciar el camí cap al desenvolupament de línies estratègiques de prevenció i d'actuació davant l'edatisme, cap al foment del bon tracte i la millora de la qualitat de vida de les persones grans.

Un tema innovador en aquesta edició és l'exploració de la sexualitat en la vellesa, des de les experiències de les dones en centres de promoció de l'autonomia, donant visibilitat a una dimensió sovint ignorada i invisibilitzada.

Padrins cuidadors

Per part seva, Maria de Pilar Moyà i Àngela Ramis exposen la situació dels avis que es converteixen en cuidadors principals dels nets. L'article conclou que la implementació del suport continu a les famílies acollidores és fonamental per superar els desafiaments i garantir que els menors rebin l'atenció i les cures que mereixen. La qualitat de vida dels adults grans també és objecte d'estudi en diferents articles, i alguns estan relacionats amb problemes de salut, com la baixa visió i la malaltia de Parkinson.

En l'edició de l'Anuari de l'Envelliment també col·labora la Conselleria de Famílies i Assumptes Socials, el departament de Benestar Social del Consell de Mallorca i la UIB. També rep el suport de la Fundació Guillem Cifre de Colonya de la Caixa d'Estalvis de Pollença, Colonya i de la Societat Balear de Geriatria i Gerontologia.

stats