Especial Cinema de Muntanya
Societat12/10/2024

15 anys ascendint els cims amb un objectiu

La Mostra de Cinema de Muntanya 2024 es durà a terme del 14 al 22 d’octubre, posant èmfasi en la seguretat

PalmaQuinze anys han passat des que el Centre de Cultura Sa Nostra acollia un jove Cicle de Cinema de Muntanya i Medi Ambient. Ara, més de 200 projeccions més tard, acompanyades d’exposicions, llibres, concerts, rutes literàries i molt més, n’arriba una nova edició. Del 14 al 22 d’octubre es durà a terme la 15a Mostra de Cinema de Muntanya de Palma, en la qual es projectaran vint-i-dues pel·lícules de set països diferents –Espanya, els EUA, Polònia, França, Itàlia, Austràlia i l’Iran. Enguany es posa especial atenció a la seguretat, la medicina i la muntanya, de bracet de rescatadors, de sanitaris i, també, d’accidentats.

La Mostra de Cinema de Muntanya començà amb el guiatge de Ferran Tolosa i amb la col·laboració de la Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló. Tomeu Tomàs, actual coordinador de la mostra i membre de l’equip des del principi, explica que inicialment era una proposta modesta. “Els tres primers anys, entre el 2010 i el 2012, va tenir lloc al casal del carrer de la Concepció, però quan Sa Nostra va deixar anar el cicle, alguns que hi fèiem feina el vàrem rescatar”, recorda.

Cargando
No hay anuncios

A partir d’aquí, la mostra ha anat prenent noves formes i ha passat per diferents espais. El 2013 i el 2014 el cicle es va fer al Club Diario Mallorca, però amb el temps ha passat pel teatre municipal Catalina Valls de l’Ajuntament de Palma, pel Centre Cultural la Misericòrdia, pel teatre Principal de Palma, per les Voltes... I, a més, s’ha diversificat. Fins i tot, en les darreres edicions, ha sortit de Ciutat; l’any 2023 es varen fer diferents conferències i projeccions al Club Pollença i aquesta nova edició visitarà Ca n’Alluny, la casa de Robert Graves, a Deià.

Tramuntar la carena

“Hem anat creixent a poc a poc, i cada any ens hem proposat coses noves. És la manera que ens ha enriquit més”, explica el coordinador. Des del 2014, és l’equip de NAT Projectes, una empresa de gestió cultural, qui organitza la mostra.

Cargando
No hay anuncios

Tot i ser un festival de cinema, és sabut que la programació ha fet incursions en diferents disciplines. Si parlam de fotografia, Tomàs recorda l’exposició Everest 1921, que incloïa una selecció d’instantànies fetes en la primera expedició britànica a l’Everest, en la qual participà George Mallory, i també s’organitzen els premis de Fotografia de Muntanya. Pel que fa a la música, el 2019 i amb motiu del desè aniversari de la mostra, s’organitzà un Concert de Muntanya, a càrrec de Tomeu Moll-Mas i l’Orfeó de la UIB. El mateix any es convocà el 1r Certamen de Curtmetratges de Muntanya i Natura.

L’espai de debat també és transversal en la programació. Els darrers anys s’organitza una jornada al voltant d’un tema, com ara conservació, comunicació o seguretat, amb l’objectiu que experts de diferents disciplines –cineastes, escaladors, científics, comunicadors...– comparteixin el seu treball i parlin al voltant d’una taula. És evident que la Mostra de Cinema de Muntanya es caracteritza pels seus valors. Ara bé, més enllà de la muntanya, l’esperit de les propostes tenen un rerefons social i ambiental.

Cargando
No hay anuncios

“El cinema és l’eix vertebrador, però a nosaltres ens interessa molt apropar-nos a la muntanya des de tots els vessants”, afirma Tomeu Tomàs.

Edició d’aniversari

La inauguració de la 15a Mostra serà el dilluns 14 a les 19 h al CineCiutat de Palma. Aquest dia ja s’hi projectaran tres films. Sense perdre l’afany d’acostar la mostra i la muntanya a nous públics, el diumenge 20 es passaran tres curtmetratges en diferents fases del procés de producció, guanyadors dels premis Biosfera a la creació documental del Menorca Doc Fest 2024; serà al teatre municipal Xesc Forteza. Aquesta nova col·laboració, amb el festival de l’illa veïna, pretén donar suport als cineastes illencs.

Cargando
No hay anuncios

L’endemà, el dilluns 21, a Ca n’Oleo, es farà la jornada temàtica d’enguany, al voltant de la medicina de muntanya. Enric Subirats, metge i guia, farà la conferència L’atenció a l’accidentat a la muntanya. Javier Perelló, metge i membre del Comitè de Seguretat de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada (FBME), parlarà de Sanitarització dels rescats de muntanya a Mallorca. Finalment, Francesc Fanals, president de la FBME, moderarà la taula rodona Seguretat, medicina i muntanya a Mallorca, en la qual participaran els Bombers de Mallorca, el GREIM i el SAMU 061.

La literatura també serà present en la programació d’enguany. Per una banda, amb el contacontes El camí que no duia enlloc, de Gianni Rodari, a càrrec de Maria Barceló i que tindrà lloc a la biblioteca infantil Nou Llevant dia 19 a les 11 h. Per l’altra, Eduard Moyà conduirà una ruta guiada amb el títol Robert Graves i la muntanya de Deià.