Societat 12/09/2024

15 escoles concertades reben doblers per aplicar l'elecció de llengua a 3 anys

Els centres disposen d'una dotació docent addicional de sis hores, que aquest curs costarà 189.882,72 euros

2 min
El conseller d'Educació, Antoni Vera, en roda de premsa

Palma15 centres concertats compten aquest curs amb sis hores més de dotació docent per fer front a la implantació de l'elecció de llengua al primer ensenyament (3 anys), segons consta a un document al qual ha tingut accés l'ARA Balears. D'aquestes escoles, sis també han rebut recursos per participar al Pla de segregació lingüística de Primària. Les que fan doblet són: Aixa-Llaüt, Nostra Senyora de la Consolació (Palma), Can Bonet, Nostra Senyora de la Consolació (Alaró), Sant Alfons Maria de Ligorio i Mare de Déu de les Neus. Totes elles han aconseguit recursos extres per dos camins diferents: els centres participants al Pla disposen de sis hores de docència més per cada grup-aula que hi formi part.

Les escoles que han rebut recursos per implantar l'elecció de llengua són: Nostra Senyora de la Consolació (Alaró); Nostra Senyora de la Consolació (Alcúdia), Sant Tomàs de Aquino (Inca), CCEI Sagrats Cors (Llucmajor), CCEI Santa Catalina Thomàs (Pont d'Inca), Pius XII (Palma), Sant José de la Montaña (Palma), San Alfonso María de Ligorio, Nostra Senyora de la Consolació (Palma), Sant Pere (Palma), Can Bonet (Sant Antoni de Portmany), Mare de Déu de les Neus (Sant Josep de Sa Talaia), Francesc de Borja Moll (s'Arenal), CCEI Pinocho (Palma) i Aixa-Llaut (Palma). Educació explica que se'ls incrementa la dotació perquè "no tenen recursos suficients" per atendre els alumnes en funció de la llengua triada.

Cal recordar que la majoria de les famílies de les Balears, el 83%, han triat el català com a llengua vehicular a l'escola. Per contra, un 17% s'ha decantat per escolaritzar els infants en castellà.

Educació invertirà 189.882 euros en augmentar la dotació d'escoles concertades.

El cost total de l'augment de dotació per a les 15 escoles és de 189.882,72 euros, dels quals 66.458,95 corresponen al 2024 i 123.432,77, al 2025. L'ARA Balears ha demanat a Educació si també hi ha escoles públiques que han rebut més efectius, però no ha aconseguit una resposta.

Un Pla de segregació amb poc pes

La Conselleria d'Educació va assegurar, durant la roda de premsa d'inici de curs, que 2.322 alumnes d'11 escoles participen al Pla de segregació de Primària, una xifra que resulta de les aportades pels centres. Ara bé, s'ha contactat amb el CC Nuestra Señora de la Consolación d'Eivissa i la directora pedagògica, Míriam Roig, assegura que el centre encara no sap quants alumnes entraran al Pla, un fet que Educació desmenteix. "Vàrem passar els formularis a principi de curs i encara no sabem ni quants són ni com ens organitzarem", diu Roig. Segons explica, "de tota la vida", el centre ha fet un 50% de les hores en català i un 50% en castellà. És a dir, ha complit, al límit, el Decret de mínims. Però ara aquest centre s'ha adherit al Pla i ha rebut recursos addicionals per fer el que ja feia abans.

Per la seva banda, una professora de Monti-sion, a Palma, que prefereix no identificar-se, també diu que el centre no sap encara com organitzarà la segregació dels alumnes. El director general, Carlos González, confirma aquesta posició. "Estam esperant els recursos definitius per distribuir-los de forma que el nostre alumnat continuï millorant la seva competència lingüística en llengua catalana i castellana".

stats