Un 17,1% dels docents de la pública tenen places temporals, segons CCOO

La legislació vigent fixa que el màxim de treballadors temporals a l'Administració pública no pot superar el 8%

Una aula d'institut.
2 min

PalmaUn informe de CCOO assenyala que el professorat de l'ensenyament públic "pateix una sobrecàrrega laboral alarmant, amb jornades reals que superen les 42 hores setmanals i, en alguns casos, arriben a més de 48 hores". La solució, indica, implica una inversió decidida en més personal docent i la reducció de tasques burocràtiques. CCOO reivindica un increment de 85.000 docents a l'Estat, 4.844 dels quals són a les Illes Balears, "per reduir les ràtios i millorar l'atenció a la diversitat". Actualment, el 26% dels docents tenen places temporals a tot l'Estat i un 17,1%, a les Balears, "molt lluny de l'objectiu del 8%", i 1.357 docents per sota de l'objectiu de les Illes.

La manca de reposició de personal i la insuficient oferta de places d'estabilització en les darreres convocatòries "ha agreujat aquesta problemàtica, afectant l'estabilitat dels equips educatius i la qualitat del sistema". Per resoldre-ho, CCOO demana la creació urgent de més de 100.000 places estables.

Manca d'infraestructures i docents que se'n van

Un dels problemes principals del sistema educatiu balear és la manca de plantilles estables. Més enllà del nivell de temporalitat, les Illes tenen una de les taxes més altes de funcionaris de carrera que, a cada concurs de trasllats, abandonen l'Arxipèlag per exercir en altres comunitats. A més, molts docents no van poder iniciar el curs a temps a causa de problemes informàtics, fet que va provocar desorganització i desajustaments que encara persisteixen. En algunes especialitats, les places queden desertes per manca de professionals qualificats, fet que incrementa la inestabilitat i augmenta la càrrega de treball dels docents, que han d'assumir més responsabilitats.

El sindicat assenyala els dèficits educatius de les Balears i posa el focus en la manca d'infraestructures, el cost de vida, l'abandonament escolar derivat de l'activitat turística i la situació del català "és delicada". "L'augment de la diversitat lingüística i cultural de l'alumnat, amb una important població d'immigrants, suposa nous reptes per als docents, que sovint troben obstacles per a la seva implantació en determinades aules. A més, hi ha intents de posar en risc el català com a llengua vehicular. CCOO considera essencial garantir l'accés a una educació en català, tot oferint suport als estudiants nouvinguts", diu el sindicat.

stats