Societat 09/09/2024

2.322 alumnes participaran en el Pla de segregació lingüística

El nombre de famílies que han triat el català al primer ensenyament ha augmentat del 78% al 83% d'ençà del juliol

2 min
Una aula de Primària.

PalmaNomés 2.322 alumnes de Primària participaran en el Pla pilot de segregació lingüística, que enguany s’implantarà a 11 centres (tots ells concertats). La Conselleria d'Educació destinarà aquest curs 2024-2025 poc més d'un milió d'euros al projecte, amb relació als 20 pressuposats per implantar-lo durant el primer trimestre. Cada centre rebrà una dotació addicional de sis hores per a cada grup d'alumne que hi participi, amb un cost d'1,03 milions d'euros. La Conselleria destinarà els 19 milions d'euros restants a "altres iniciatives educatives". Cal recordar que del total de centres de Primària, només un 3,24% s'ha interessat pel projecte lingüístic pactat entre el PP i Vox.

Pel que fa a l’elecció de llengua al primer ensenyament (3 anys), el conseller d’Educació, Antoni Vera, ha aportat les dades definitives de la tria de les famílies: el 83% ha optat per l’escola en català (cinc punts més que les dades presentades al mes de juliol, quan eren el 78%) i el 17% ha triat que els seus fills s’escolaritzin en castellà (un punt més). “Hem complert amb la Llei de normalització lingüística i amb la Llei d’Educació de les Illes Balears (LEIB), i hem donat a les famílies la possibilitat de triar”, ha exposat Vera.

Més suport al Programa d'Acollida Lingüística

Era una demanda dels centres educatius i la Conselleria l’ha tinguda en compte. Educació ha incrementat els recursos del Programa d’Acolliment Lingüístic i Cultural (PALIC) en 16 nous docents. Això suposa 283 hores més d'atenció, en passar de les 731 del curs passat a les 1.014 hores per a aquest. Es tracta d’un programa essencial per als instituts, a través del qual es fa la rebuda i primera immersió lingüística dels alumnes nouvinguts.

En el marc del PALIC, durant la setmana els alumnes en procés d’aprendre la llengua surten de l’aula i participen en formacions intensives. A l’IES Can Peu Blanc, un centre que té entre un 30% i un 40% d’estrangers, el PALIC va atendre el curs passat 40 alumnes distribuïts en quatre grups. “Es fa molta feina perquè parlin i perquè escoltin el català. També feim sortides per sa Pobla, perquè la idea és que socialitzin i coneguin l’entorn on viuen”, va explicar a l'ARA Balears Magda Juan, professora del departament de Català i responsable del PALIC.

A l’IES Santa Margalida, un centre amb un 19% dels alumnes d’origen estranger, també apliquen el PALIC. Els alumnes que el necessiten surten de classe 10 hores a la setmana. El curs passat en varen atendre prop de 30. El problema en què es troba el centre, però, és la manca de recursos. “Dins una aula tenim alumnes amb set nivells diferents, un fet que dificulta la feina”, va explicar Immaculada Roca, del departament d’Orientació. “Necessitam poder fer feina amb grups més homogenis”, va afegir. Ara per ara, els estudiants que van a PALIC hi estan entre un any i dos. Malgrat tot, “aquells que tenen una família que els dona suport, poden funcionar sols en català més aviat”, va dir Roca.

stats