Crisi climàtica
Societat07/11/2024

Alerta 2024: l'escalfament del planeta superarà per primer cop els fatídics 1,5 °C

Les dades preliminars del programa europeu Copernicus auguren un any virtualment de rècord

BarcelonaL’any 2024 tornarà a batre rècords i acabarà sent l’any més càlid de la història a escala global, i el primer en què se superaran els fatídics 1,5 °C de temperatura mitjana anual al planeta. Així ho indica l’últim butlletí climàtic anual del mes d’octubre del servei de canvi climàtic del programa europeu Copernicus, publicat aquest dijous. Tot i que encara queden dos mesos per tancar l’any, les dades actuals conclouen un 2024 virtualment històric.

Entre el gener i l'octubre, la temperatura mitjana global ha estat 0,71 °C per sobre de la mitjana del període de referència 1991-2020. Una dada mai vista i que supera en 0,16 °C les dades del mateix període del 2023, fins ara l’any més càlid de la història. L’informe assegura que entre novembre i desembre l'anomalia de la temperatura mitjana hauria de baixar pràcticament a 0 °C per no assolir el rècord, cosa que és tècnicament impossible perquè aquests últims anys mai ha passat.

Cargando
No hay anuncios

Amb les dades actuals, Copernicus assegura que la temperatura mitjana global d’aquest any serà molt probablement de més d'1,55 °C per sobre dels nivells preindustrials (1850-1900). És el primer cop que en un any se superen els 1,5 °C fixats com a límit per frenar l’escalfament global aquest segle, segons els pactes de l’Acord de París. Això suposarà batre l'augment històric d'1,48 °C registrats l’any passat.

‘’Aquestes dades marquen una nova fita en els rècords de temperatura global; això hauria de servir com a catalitzador per augmentar l'ambició de cara a la pròxima COP29’’, assegura en l’informe Samantha Burgess, la directora adjunta del servei de canvi climàtic de Copernicus.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la temperatura mitjana global dels últims 12 mesos (del novembre del 2023 a l'octubre del 2024), va ser de 0,74 °C per sobre de la mitjana de 1991-2020, i s'estima que 1,62 °C per sobre dels nivells preindustrials.

Aquest últim mes en concret ha estat el segon octubre més càlid al planeta –només per darrere de l’octubre del 2023– amb una temperatura mitjana de 15,25 °C, que queda 0,80 °C per sobre del valor mitjà de referència d’aquest mes en el període 1991-2020. A més, ha quedat 1,65 °C per sobre del nivell preindustrial i ha esdevingut el quinzè mes consecutiu en què la temperatura mitjana global de l'aire a la superfície supera els 1,5 °C d’aquest període de referència.

Cargando
No hay anuncios

A Europa ha estat el cinquè mes d’octubre més càlid des que hi ha registres amb una temperatura mitjana de 10,83 °C, que són 1,23 °C per sobre de la mitjana de 1991-2020. A escala global, els termòmetres han estat molt superiors als habituals al nord del Canadà, al centre i oest dels Estats Units, a Austràlia o al Japó. En canvi, a Groenlàndia i a Islàndia ha fet més fred del normal.

Cargando
No hay anuncios

La DANA i l’escalfament del mar

El butlletí mensual de Copernicus també es fa ressò de la històrica DANA que ha afectat recentment la nostra zona del Mediterrani, i n'ha destacat "les fortes precipitacions" que van provocar "greus inundacions" sobtades a València, amb "més de 200 víctimes mortals".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la temperatura mitjana de la superfície del mar, aquest octubre ha estat el segon més càlid de la història amb un valor de 20,68 °C, només 0,10 °C per sota de l’octubre del 2023, que fins ara té el rècord de calor marina.