Societat
Societat 31/07/2024

Les rebaixes fiscals el 2025 a Palma suposaran una pèrdua d'ingressos d'11 milions d'euros per a l'Ajuntament

Les oficines municipals de Palma no admetran pagament amb metàl·lic a partir de l'1 de gener de 2025

Victòria Pons
3 min
La portaveu de l'Ajuntament de Palma, Mercedes Celeste, i el regidor de Vox Ignacio Esteban.

PalmaLes rebaixes fiscals previstes a Palma a partir del 2025 suposaran una pèrdua d'ingressos per a l'Ajuntament d'11 milions d'euros, segons han indicat la portaveu i regidora d'Infraestructures i Accessibilitat, Mercedes Celeste, i el regidor de Vox Ignacio Esteban, a la roda de premsa d'avui.

Les noves ordenances fiscals s'aplicaran a partir de l'1 de gener del 2025 com a part de l'acord programàtic entre el PP i Vox i la modificació dels Imposts d'Activitats Econòmiques (IAE) amb una bonificació del 95% a totes les activitats econòmiques de caràcter cultural i social; i l'ampliació dels percentatges de bonificació a tots aquells negocis que es vegin afectats per obres municipals en tres trams; 3, 6 o 12 mesos, amb la bonificació del 20, 40 o 50% respectivament.

Pel que fa a l'Impost de Construccions i Obres (ICIO), la bonificació serà de fins al 75% en projectes socials, culturals, historicoartístics i d'habitatge de lloguer social. Esteban ha exposat que així "s'amplia la que existia fins ara que era del 50%", i que "ajuda a fer que determinades construccions es vegin beneficiades".

Sobre els Imposts de Béns Immobles (IBI), Celeste ha assegurat que "es mantindrà congelat durant tot el mandat". I que, pel que fa a les famílies nombroses regulades per la llei, qualsevol de la seva tipologia tindrà bonificació fiscal; des de les més pobres a les més riques. En concret, els habitatges amb valor cadastral de fins a 200.000 euros tindran una bonificació del 90%, i les que superin aquest valor serà del 50%. En la mateixa línia, l'Ajuntament ha deixat clar que les famílies que fins ara han gaudit d'una bonificació no l'hauran de renovar cada any, ja que a través de l'IMAS es traspassaran les informacions necessàries per mantenir la bonificació o, en cas contrari, llevar-la. Amb això, Celeste ha volgut deixar clara la seva "aposta clara per la família" i "donar tot el suport administratiu en servei de les famílies".

La nova ordenança fiscal afectarà també l'impost de plusvàlua, que passarà del 25% al 21,5% el 2025, i s'espera que baixi fins al 18% el 2026. Igualment, es bonificarà fins a un 95% les successions i donacions per definició entre cònjuges i fills adoptats, amb la novetat que "no hi haurà límits ni distincions, tota la tipologia d'immobles que s'hereti tindrà la bonificació", ha assegurat Celeste.

Amb aquestes rebaixes Celeste ha assegurat que "l'única tisorada que hi haurà serà en els tributs," i que "tots aquests doblers aniran a les butxaques dels ciutadans". En la mateixa línia, Esteban ha explicat que "l'Ajuntament ha de tenir ingressos, ha de donar serveis, però no és una repartidora de fons" i que "aquests 11 milions d'euros s'hauran d'aplicar als recursos de la manera més eficient i per millorar els serveis".

Abans de tot, Celeste ha anunciat a tots els ciutadans de Palma que a partir de l'1 de gener del 2025 "no es podrà pagar en metàl·lic a cap oficina municipal" amb la finalitat de "donar una passa important cap a la digitalització i la simplificació".

El PSOE critica les mesures

El PSOE Palma ha avisat que l'Ajuntament "perd la possibilitat de millorar la ciutat" amb la rebaixa fiscal anunciada amb vista al 2025, que suposarà una pèrdua d'ingressos d'11 milions d'euros per al Consistori. "Els socialistes no compartim aquesta manera de governar. El PP i Vox condemnen Palma a les retallades, i això és una irresponsabilitat cap a la ciutadania", ha avisat el portaveu del PSOE en el Consistori, Francisco Ducrós. Segons han opinat els socialistes, el projecte d'ordenances fiscals del pacte PP i Vox "revela que no governen per a tota la ciutat, sinó per a una part de la població, la de més poder adquisitiu, a les quals sí que afectaran les mesures anunciades aquest dimecres".

També han calculat que amb els doblers que Cort deixarà d'ingressar "podrien contractar-se 110 policies locals per incrementar la seguretat ciutadana; 25 xofers de l'EMT per ampliar línies i millorar les freqüències, i condicionar els col·legis de Palma per lluitar contra la calor". "La decisió del govern del PP a Palma de buidar la guardiola de fons públics posa en risc la qualitat dels nostres serveis essencials. Menys recursos significa menys inversió en educació, sanitat i seguretat. No podem permetre que les nostres necessitats bàsiques es vegin compromeses", ha afirmat el portaveu socialista. En aquesta línia, per a Ducrós, "el PP, sota la pressió de Vox, està hipotecant el futur de Palma", i adverteix que "en cedir a les exigències dels seus socis, estan buidant les arques municipals i comprometent la qualitat dels serveis públics". "Palma necessita una gestió responsable, no un govern ostatge que posa en risc el benestar dels seus ciutadans", ha reflexionat el socialista.

stats