Salut
Societat19/03/2024

203 sanitaris s'inscriuen als cursos de català inicial de l'IB-Salut

Les formacions reflectiran les situacions quotidianes que es poden produir en una consulta i es faran en les varietats dialectals de les Illes

PalmaLa primera edició del curs de català inicial per a personal sanitari ha començat aquest dimarts amb 203 professionals inscrits. Salut té previst organitzar, durant l'any 2024, un total 16 cursos per a 480 sanitaris. Amb aquestes formacions, que es perllongaran fins al 2027, el Govern pretén compensar l'eliminació del requisit de català per als sanitaris. Aquesta mesura obre la porta, com ja passava fins ara i amb el requisit vigent, que un pacient vegi vulnerat el seu dret a parlar en català quan fa ús dels serveis públics.

En aquesta primera edició s'han inscrit 60 persones a l'Hospital Universitari Son Espases; 60 a l'Hospital Universitari Son Llàtzer; 16 a l'Hospital Comarcal d'Inca; 16 a l'Hospital de Manacor; 21 a l'hospital Mateu Orfila i 30 a l'hospital Can Misses. Els cursos tindran una durada de 50 hores, en dues sessions setmanals de dues hores i s'impartirà de manera presencial (els alumnes que no puguin assistir a classe per motius laborals podran seguir les sessions telemàticament). En un comunicat, la Conselleria de Salut explica que l'objectiu "és promoure i garantir l'ús del català com a llengua oficial i pròpia de les Illes Balears, fer més assequible al personal del Servei de Salut l'accés al coneixement del català i aconseguir que l'empri progressivament com a llengua vehicular, per tal d'afavorir la comunicació amb els pacients".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, l'IB-Salut i l'Institut d'Estudis Baleàrics han subscrit un conveni de col·laboració per organitzar cursos de català. Pròximament, també s'impartiran tallers de conversa. L'IEB s'encarregarà de coordinar els cursos i els tallers de conversa, aportar els professors, la matriculació i l'expedició del certificat d'aprofitament o d'assistència. Les activitats es faran a instal·lacions de l'IB-Salut. Les formacions es faran amb material editat a les Illes i que respectarà les varietats dialectals de les Illes. S'hi reflectiran les situacions quotidianes que es poden produir en una consulta sanitària. Seran voluntàries i gratuïtes i es faran els horabaixes de 16 a 18 h, encara que els professionals que compleixin torn en aquest horari tindran alternatives. Per fer els cursos, L'IEB ha emès 1.000 manuals, amb la perspectiva de produir-ne més si fa falta.

Cargando
No hay anuncios

El curs està dissenyat i enfocat en les situacions comunicatives pròpies de l'àmbit sanitari i les alumnes obtindran un certificat d'aprofitament si assisteixen, presencialment o virtualment, a un mínim del 80% de les classes i superen la tasca final del curs. Aquest certificat es valorarà com a mèrit en els processos de provisió de places i en les borses de feina de totes les categories professionals sanitàries del Servei de Salut.

Mancances i encerts, segons Sanitaris per la Llengua

Quan es va presentar els cursos, Sanitaris per la Llengua (que agrupa més de 700 professionals a favor del català) va assenyalar que considera que les unitats en què està estructurat el programa "són adequades" per a un curs inicial i que "és un encert" que s'organitzi amb suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics. Així mateix, va titllar de "correcte i adequat" que es posi l'èmfasi d'aquests cursos en el lèxic i la fraseologia de l'àmbit de la salut i la malaltia i que es plantegi reeditar-los periòdicament entre enguany i el 2027.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, l'opinió global va ser negativa: "Entendre els usuaris en la seva llengua és una necessitat assistencial. Aquest dret dels usuaris l'ha de garantir el sistema sanitari, així que el fet que els cursos siguin voluntaris deixa aquesta responsabilitat en mans dels professionals nouvinguts". Per altra banda, varen indicar que completar un curs bàsic de català d'aquest tipus "hauria de ser obligatori per al personal que no hagi acreditat un coneixement de català suficient".

Un dels punts amb els quals Sanitaris va mostrar discrepància va ser en què la disponibilitat dels cursos es limiti als centres hospitalaris "en detriment de l'Atenció Primària" i que, això, "és un error de concepte que s'ha de resoldre", malgrat que sembla que finalment no s'ha fet. Des del col·lectiu també varen censurar que la modalitat telemàtica hagi de ser sincrònica i que les classes no quedin gravades: "És un anacronisme", varen assegurar.