Un 22% de les persones en situació de prostitució de Palma són víctimes de tràfic
Un informe de Cort revela que a Ciutat hi ha prop de 300 persones explotades sexualment
PalmaAlmenys un 22% de les persones que es troben en situació de prostitució a Palma són víctimes del tràfic de persones, segons conclou un informe elaborat pel Departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de Palma. La tècnica Lourdes de la Cruz ha explicat aquest dimarts de matí, en una roda de premsa, que aquesta és la proporció de persones (318 en termes absoluts) que va detectar que el 2022 estaven explotades sexualment a Ciutat de les 1.448 ateses en situació de prostitució durant tot l'any. La majoria són dones, migrants i amb persones o familiars al seu càrrec.
Ara bé, no tots aquests casos que l'informe considera com a víctimes de tràfic han estat confirmats, segons ha puntualitzat De la Cruz. D'aquestes prop de 300 persones, "un 52% de les considerades víctimes de tràfic s'han detectat per indicis, un 32% ho va verbalitzar i un 17% va posar una denúncia", ha detallat la tècnica de l'equip de serveis socials. No obstant això, la professional ha apuntat que "ha augmentat la proporció de les persones que ho verbalitzen", atès que la xifra de casos detectats per indicis l'any passat va ser d'un 82%, molt superior a la d'enguany. Això ha estat possible gràcies a "millorar la capacitat per ajudar-les".
Així mateix, el nombre de casos de víctimes de tràfic ha crescut en els darrers anys, en passar del 14% el 2019 al 18% el 2020, fins a estabilitzar-se en el 22% el 2021 i el 2022. D’altra banda, De la Cruz ha destacat que “s’observa un increment constant de les víctimes explotades que exerceixen en habitatges particulars”. Concretament, han detectat que un 52% de les persones ateses exercien la prostitució a cases o pisos i un 11% oferien els serveis amb desplaçament, amb la qual cosa més d'un 60% s'exerceix de manera deslocalitzada. Així mateix, un 32% és de carrer i un 5%, a clubs.
El perfil de dona explotada sexualment
Pel que fa al perfil de les persones ateses víctimes de tràfic, l'experta ha mantingut que la majoria, un 98%, eren dones cis, i un 0,9%, homes cis. Per edats, la majoria superen els 25 anys: un 45% tenen entre 25 i 34 anys, i un 34%, entre 35 i 44 anys. Un 9% té menys de 24 anys i un 12%, més de 45 anys. En aquest sentit, De la Cruz ha insistit que "com més joves són, més ofereixen i fan serveis a domicili", mentre que "les majors de 45 anys són més explotades al carrer, pisos i habitatges".
Quant al nivell educatiu, han detectat que la majoria, un 51%, té estudis secundaris, mentre que un 34% en té de primaris. Un 7% té estudis superiors i només un 6% no té estudis i un 2% no sap llegir ni escriure. En qualsevol cas, la tècnica ha argumentat que "la majoria no tenen els estudis homologats, de manera que de poc els serveix tenir-los".
Per nacionalitats, l'informe del 2022 revela que un 99% de les víctimes de tràfic són d'origen estranger, la major part d'Amèrica Llatina, Àfrica i la Xina. Concretament, les nacionalitats més nombroses, per regions, són la colombiana (38%), la nigeriana (38%) i la xinesa (6%). En canvi, un 4% són d'origen europeu i un 1%, espanyol. Segons el lloc d'origen, la treballadora social ha concretat que l'entorn de prostitució és diferent: "les africanes i europees exerceixen especialment al carrer, i les xineses en espais tancats o habitatges particulars, mentre que les llatines ho fan en entorns més diversos i amb obligació de desplaçaments".
Amb tot, l'informe mostra que sis de cada deu víctimes d'explotació sexual no tenen permís de residència a Espanya: un 54% es troben en situació administrativa irregular i el 7%, en tràmits de regulació, mentre que un 39% està en situació regular. A més, segons les dades del 2022, "un 16% de les víctimes de tràfic no tenen targeta sanitària, una proporció que és similar a la resta de persones en situació de prostitució.
Pel que fa a la seva modalitat residencial, és a dir, el lloc on viuen, l'informe conclou que "un 45% viu a una habitació llogada; un 27%, al prostíbul, i un 15%, en un habitatge llogat compartit amb altres persones, tot i que un 6% no disposa de domicili estable". "A més, sis de cada deu viuen en el mateix lloc on són explotades", ha advertit Lourdes de la Cruz.
Com a nota positiva, la professional ha exposat que "un 92% dels casos detectats de víctimes de tràfic tenen una xarxa de suport". No obstant això, un fet que complica la situació d'aquestes dones és que un 63% té persones que en depenen. Un 50% té una persona a càrrec seu; un 27% té dues persones a càrrec seu, i un 23%, de tres a cinc persones.
Preguntada per les màfies i l'origen dels explotadors, De la Cruz ha aclarit que els serveis socials no determinen qui hi ha darrere, sinó que "atenen les víctimes", però el que sí que saben és que "Espanya és un dels països on més proxenetes hi ha". Si bé és difícil determinar la procedència de l'explotador, ha posat com a exemple que els que fan servir la tècnica del 'lover boy' –quan fan veure que són les seves parelles– solen ser de la mateixa nacionalitat. Sigui com sigui, la treballadora social de l'Ajuntament de Palma ha advertit que el 78% que no han pogut determinar que siguin explotades sexualment "no significa que no siguin víctimes de tràfic". "Segons l'ONU, entre un 80% i un 90% ho són", ha mantingut.