22 pobles de les Balears ja tenen ovelles infectades de llengua blava

A més hi ha quatre pobles més on hi ha sospites i s'està investigant

Una ovella infectada.
ARA Balears
08/10/2024
2 min

PalmaFins a 22 municipis de les Illes Balears ja tenen detectat algun cas de llengua blava entre les guardes d'ovelles del municipi i a més hi ha quatre pobles més on hi ha indicis i casos pendents de confirmar. Així ho ha detallat aquest dimarts la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural que ha explicat que ha tancat la primera compra de 500.000 vacunes subministrades per un dels dos laboratoris autoritzats per l'Agència Espanyola de Medicaments.

Mapa de casos de llengua blava detectats a les Illes Balears

Segons han explicat, a través d'un comunicat, està previst que les dosi arribin a l'Arxipèlag i hi ha 78 finques d'ovelles afectades (71, a Mallorca i 8, a Menorca). Concretament, en el cas de Mallorca, les explotacions afectades per la malaltia es troben en els municipis de Sóller (9 focus), Deià (8), Pollença i Alaró (7), Fornalutx i Bunyola (6), Campanet i Estellencs (5), Valldemossa, Escorca i Calvià (3), Esporles i Palma (2) i Felanitx, Andratx, Marratxí, Puigpunyent i Santa Margalida (1). A més, hi ha altres possibles casos, pendents de conèixer els resultats de les mostres, en els municipis de Binissalem i Lloseta. Quant a Menorca, hi ha dos casos sospitosos a Ciutadella i es confirmen els tres focus declarats a Ferreries i al Migjorn Gran, a més del ja registrat al Mercadal. A Eivissa s'està en espera de conèixer els resultats de les mostres enviades.

Pel que fa a les vacunes, fonts de la Conselleria han detallat que "és d'una sola dosi en oví, i és efectiva per al serotip 8 –l'actual i més agressiu–, però també per al serotip 4, la qual cosa reforçarà més la immunitat del bestiar". El director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández ha aclarit, també, que hi ha altres vacunes disponibles en altres països de la Unió Europea, però que no disposen de l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments, amb la qual cosa "no es poden adquirir ni administrar perquè no compleixen els requisits ni garanteixen la seguretat dels animals".

Amb tot, han demanat als pagesos que, fins que arribin les dosi i es pugui començar la campanya de vacunació, s'han de mantenir les mesures per evitar una propagació més gran de la malaltia. Les mesures estan regulades en un protocol que indica les normes per al moviment de bestiar tant a l'interior com a l'exterior de les Illes Balears, i també l'obligació de desinfectar i desinsectar els animals, entre d’altres. A més, fins a una altra ordre, respecte de les fires, certàmens i altres mostres ramaderes, no s'autoritzen els moviments d'espècies sensibles amb destinació a activitats d'oci o similars dins del període d’estacionalització. Fora dels períodes de estacionalització, es valora cada cas.

stats