El 26% de les dones prostituïdes de Palma són víctimes de tràfic de persones
Al 2023 hi havia 361 persones en aquesta situació, 40 més que l'any precedent
PalmaDurant l'any 2023, l'Ajuntament de Palma va identificar que el 26% de les dones prostituïdes a Palma són víctimes de tràfic de persones amb finalitat d'explotació sexual (un 4% més que l'any 2022), si bé no tots els casos consten als registres. A Palma hi ha 361 persones en aquesta situació, 40 més que el 2022. Així consta a l'informe 'Identificació de casos de tràfic amb finalitats d'explotació sexual' corresponent al 2023. La sociòloga de la Unitat Tècnica d'Igualtat, Lourdes de la Cruz, ha detallat les dades de l'estudi i ha lamentat que "el tràfic de persones i la prostitució és un fenomen altament feminitzat". El 2023, "el 98,4% de les víctimes eren dones", ha explicat.
En aquest sentit, la sociòloga ha detallat que l'informe comptabilitza una de cada tres persones com a víctima de tràfic "perquè així ho han verbalitzat" i ha destacat que en aquesta situació de vulnerabilitat "és molt difícil que una persona digui que és víctima per la por i el control de les xarxes de trànsit que hi ha darrere".
La majoria dels casos d'explotació es produeixen en entorns privats
Pel que fa als entorns d'explotació sexual, l'informe indica que el 59% succeeix en cases o pisos, el 19% al carrer, el 12% en serveis amb desplaçaments, el 9% en clubs i el 2% per webcam. En termes d'edat, el 42% de les víctimes té entre 23 i 34 anys, el 33% entre 35 i 44 i el 14% entre 18 i 24. L'edat mitjana se situa entre els 25 i 34 anys. Un 97% són estrangeres i de contextos vulnerables. En aquest cas, De la Cruz ha assenyalat que "la majoria de les persones arriben enganyades" i queden atrapades en les xarxes de tràfic. 6 de cada 10 de les víctimes tenen estudis Secundaris. El problema, però, és que la majoria no els tenen homologats.
A l'hora de detectar les víctimes de tràfic, l'Ajuntament empra metodologies estandarditzades a escala nacional, que permeten classificar-les en quatre grups.
- Casos que no s'identifiquen
- Indicis: Hi ha indicis que permeten pensar que la persona és víctima, però no hi ha denúncia ni verbalització. Senyals que indiquen el possible cas són que l'afectada pateixi un control excessiu, que li controlin els doblers i no tingui accés a ells. Un 61% de les víctimes registrades a l'informe són per indicis.
- Detectada: La persona verbalitza que és víctima, però no ha posat denúncia. 1 de cada 3 ho diuen.
- Identificada: Ha posat una denúncia. En relació amb el 2022, ha caigut un 10% el nombre de dones que denuncien, en passar del 17% al 7%.