Un 28% dels anuncis de lloguer turístic desapareix en l’horari del funcionariat
La caiguda de l’oferta de places vacacionals a Palma coincideix amb l’inici de la jornada laboral dels inspectors del Consell de Mallorca
PalmaEl nombre d’ofertes al portal web Airbnb cau de mitjana un 28% els matins dels dies laborables, quan els inspectors comencen la feina, segons una recerca feta a Palma per l’ARA Balears. Els propietaris d’allotjaments turístics il·legals procuren defugir els inspectors. És aquesta una malifeta habitual? Consultat el Departament de Transició, Turisme i Esports del Consell de Mallorca, responsable de les inspeccions, ha respost que “sí, que de vegades passa”.
La diferència en el nombre d’anuncis depèn de l’hora en la qual es faci la cerca. Als matins, hi ha menys allotjaments disponibles, i al vespre, bastants més. Un dia qualsevol, a les 16.30 h, s’ofereixen a Palma 101 habitatges vacacionals. L’endemà, a les 9 h , només n’hi ha 90. En canvi, a mitjan horabaixa, a les 18.30 h, el nombre creix fins als 159 allotjaments. I torna a baixar l’endemà des de primera hora del matí, quan se’n troben només 86 de publicats.
En la setmana en la qual s’ha fet la cerca, la diferència més destacada ha estat entre les ofertes que hi havia un dia a l’horabaixa i les de l’endemà al matí, quan hi havia quasi la meitat d’anuncis (45,9% ).
El ball de xifres coincideix, en tots els casos, amb l’horari de les tasques administratives prèvies dels inspectors. A fi de perseguir l’oferta il·legal, fan estudis dels portals web de lloguer vacacional i registren les denúncies ciutadanes de les associacions de veïns.
“Són funcionaris, així que poden començar la seva jornada entre les set i les nou del matí, i sortir entre les dues i les 16.30 h. En tot cas, les actuacions d’inspecció també les duen a terme a l’horabaixa, al vespre i de matinada”, expliquen fonts de l’esmentat Departament del Consell. És probable que un nombre gens menyspreable de persones aprofitin el buit de vigilància de quinze hores per escapar dels controls. N’hi ha d’altres que, per fer-ho més difícil, no especifiquen la ubicació exacta dels pisos.
Un cercle vermell al mapa destaca una habitació amb llit de matrimoni i bany individual al voltant del barri de Santa Catalina, a Palma. La nit aquí costa 80 euros i s’hi adverteix que la localització es proporcionarà després de fer la reserva. La mateixa regla segueix l’amfitrió d’un pis devora la plaça d’Espanya. És una habitació per a dues persones i el preu és de 84 euros per nit.
Antoni Barceló, president d’Habtur (l’associació d’Habitatges de lloguer turístic a les Illes Balears), explica que s’han detectat més anuncis que en anys anteriors, sobretot a Palma, “encara que són prohibits i totalment il·legals”, denuncia. “La gent que havia fet una inversió i estava reformant una casa per convertir-la en turística, va quedar sense opció a llicència per la congelació. S’han vist obligats a vendre-la a un estranger, que la utilitza com a allotjament turístic. La prohibició està fent que les cases que reformaven els mallorquins hagin passat a mans d’alemanys”, assegura. A més, recorda els preus de les llicències a Mallorca: 3.500 euros per plaça a una casa unifamiliar a foravila per tota la vida i 800 per plaça en un pis, la qual s’ha de renovar cada cinc anys.
El Parlament aprovà per febrer la congelació de places turístiques durant els pròxims quatre anys. Així, en aquest temps no es podran comprar noves places de les borses de Mallorca, Eivissa i Formentera. En el cas de Menorca, que no té borsa de places, s’hi aplica la congelació per a nova oferta.
Tanmateix, les dades confirmen que l’oferta continua existint. A Mallorca hi ha 18.298 habitatges vacacionals, segons el portal de recercaInside Airbnb. D’aquests, el 90,5% són apartaments complets; el 8,6%, habitacions privades i el 0,1%, habitacions compartides. La resta són habitacions d’hotel que s’anuncien al portal. A Palma destaca que el nombre d’habitacions privades augmenta. El 60,6% (1.165) són cases, el 37,8% (727) són habitacions i el 0,6% (11), habitatges compartits.
132 allotjaments turístics il·legals
Els inspectors controlen el compliment de la normativa turística i el decret contra el turisme d’excessos. Des del primer de gener al 31 de juliol d’enguany s’han obert 292 actes d’infracció a allotjaments turístics. D’aquestes, 132 eren allotjaments turístics il·legals. La resta d’informes a allotjaments són, la majoria, per realitzar una sobrecomercialització, segons dades del Departament de Transició, Turisme i Esports del Consell de Mallorca, que ha duit a terme 1.462 inspeccions a tot tipus d’establiments turístics de Mallorca. Pel que fa als municipis, la majoria d’inspeccions s’han fet als indrets més turístics, com Palma (561 inspeccions), Calvià (123), Llucmajor (113), Alcúdia (63), Pollença (62), Santanyí (54), Santa Margalida (44) i Sóller (44).u