Uns 3.000 menors de 18 anys pateixen alguna malaltia crònica complexa a les Illes
El Servei de Salut ha presentat el Programa d'Atenció a Infants i Adolescents amb Malalties Cròniques Complexes
PalmaEl Servei de Salut ha presentat aquest dilluns el Programa d'Atenció a Infants i Adolescents amb Malalties Cròniques Complexes. El programa cerca garantir una atenció sanitària de "qualitat, transversal i coordinada" perquè els gairebé 3.000 menors que, segons calcula Salut, pateixen alguna malaltia d'aquestes característiques a les Illes pugui mantenir una vida integrada en la comunitat.
Segons han explicat des de la Conselleria, les millores en l'atenció i els avanços cientificotècnics han fet reduir la mortalitat i perllongar la supervivència dels infants que pateixen aquestes malaties. Per això, ha augmentat el nombre d’infants que requereixen la intervenció de múltiples especialistes, recursos hospitalaris, cures a domicili i suport tecnològic.
Com a resposta a aquesta necessitat, l'any 2018 es va crear un grup de feina multidisciplinari i multisectorial per desenvolupar aquest programa, liderat per la Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques i Cronicitat Complexa Infantil de les Illes Balears i en el qual estan implicades totes les gerències del Servei de Salut.
En aquest sentit, el programa es divideix en tres grans blocs: el pilotatge en els centres d'Atenció Primària com a eix fonamental de l'assistència; la creació de circuits específics ambulatoris, hospitalaris i d'atenció urgent i la formació específica en cronicitat complexa per a tots els professionals implicats.
Durant el primer semestre de 2022 s'ha duit a terme un pilotatge del programa en el qual s'ha identificat ja el 15% dels pacients d’aquells centres on s’ha fet. A més, en aquests sis mesos s'han impartit deu edicions en línia i quatre edicions presencials dels cursos de formació específica en cronicitat complexa a més de 300 professionals sanitaris.