30 milions per desactivar la vaga a la salut pública: els sindicats i el Govern ratifiquen l'acord
Salut i forces sindicals escenifiquen l'acord i deixen pendent la negociació de les places de difícil cobertura
PalmaEl Govern i els sindicats han ratificat aquest dimarts l'acord per a les millores sociolaborals dels professionals de la sanitat pública illenca. El document, ja presentat al desembre, ha estat pactat per unanimitat entre la Conselleria de Salut i els sis sindicats de la mesa sectorial: UGT, Simebal, SATSE, CSIF, CCOO I USAE. L'acord suposa una injecció extraordinària de 30 milions d'euros anuals i ha permès aturar una vaga a l'Atenció Primària illenca.
Precisament, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha posat l'accent al fet d'haver "pogut aconseguir la pau social, no com en altres comunitats". En aquesta línia també s'ha expressat la consellera de Salut, Patrícia Gómez: "S'ha treballat més d'un any per arribar a aquest acord, que ha permès que no es convocàs una vaga". Per part dels sindicats, tots els representants han ressaltat la capacitat negociadora i l'amplitud de l'acord.
Tant Armengol i Gómez com forces sindicals han coincidit que el repte pendent és atreure i fidelitzar més professionals sanitaris per evitar la manca de professionals, sobretot a les Pitiüses i Menorca. La consellera ha avançat que en els propers mesos negociaran una millora de les places considerades de "difícil cobertura".
Ara com ara, tots els llocs de feina sanitaris a Eivissa, Formentera i Menorca ja són considerats de difícil cobertura i els facultatius que ocupen aquests llocs ja reben una retribució, "però feim un replantejament amb un seguit de millores", ha detallat Gómez. A més, es vol estendre a altres categories professionals com les d'infermeres especialistes o fisioterapeutes, que també pateixen mancances.
Les claus de l'acord
Entre les principals mesures, s’ha aprovat la jornada laboral de 35 hores per a tot el personal a partir de l’1 de gener de 2023, la creació de borses úniques de treball per a cada categoria i especialitat, l’augment del preu de l’hora de guàrdia dels metges fins a 31,05 euros/dia laborable i l’increment de la retribució a partir de la cinquena guàrdia mensual. Això farà que el Servei de Salut pagui el preu d’hora de guàrdia més elevat de tot l’Estat.
Pel que fa a l’Atenció Primària, destaca el fet que els metges i pediatres cobraran per activitat extraordinària per cada pacient atès en superar les 35 i les 25 consultes diàries, respectivament. D'altra banda, el Servei de Salut crearà 127 places estructurals de medicina de família amb l'objectiu de reduir les quotes de cada metge. També es compromet a crear la figura del "responsable de gestió dels processos clinicoadministratius" per agilitzar la resolució d’expedients i hi haurà una unitat jurídica de desburocratització.
Per donar resposta a la manca de professionals, la Mesa Sectorial ha aprovat les retribucions per desplaçament en cas que sigui necessari mobilitzar efectius entre centres hospitalaris. Així mateix, s'equipararan les retribucions del personal fix i temporal quant a la carrera professional a partir de gener de 2021.
A més, l'acord sindical estableix mesures complementàries per als professionals sanitaris de les illes de Menorca, Eivissa i Formentera. El més destacable és que la Llei de pressupostos considera tots els llocs de feina del personal sanitari d'aquestes illes de difícil cobertura, i, per tant, rebran un pagament extraordinari anual. Els MIR que acabin el període de residència i siguin nomenats personal estatutari de tres anys també rebran el complement retributiu per ocupar llocs de difícil cobertura corresponents al període de formació.