Igualtat
Societat 27/06/2024

Un 30% de les persones trans de Palma eviten fer tràmits administratius per por

Ben Amics denuncia les retallades de Cort en matèria LGTBI amb motiu de l'Orgull

2 min
OAC d'Avingudes

PalmaL'associació Ben Amics ha denunciat en el ple de l'Ajuntament de Palma que, en un moment d'augment de LGTBIfòbia, Cort continuï menystenint les polítiques d'igualtat. "A hores d'ara, l'única partida pressupostària en matèria LGTBI que té l'Ajuntament són 15.000 euros per contractar l'empresa que gestiona la revetlla de l'Orgull", explica el vicepresident de l'entitat, Jan Gómez, qui alerta que "la legitimació dels discursos d'odi fa veure que estan bé". Basta una ullada a les xifres del diagnòstic LGTBI de Palma per entendre la importància de les polítiques d'igualtat. El 30% de les persones trans eviten fer tràmits administratius per por de no ser tractades amb respecte i el 27,3% assegura que el personal de les administracions públiques ha tingut un tracte vexatori. Si s'amplia el marc, un 70% de les persones LGTBI afirma haver patit discriminació a Palma.

"Les polítiques d'igualtat no són prioritàries i no tenen regidoria pròpia", lamenta Gómez. De l'àrea de Serveis Socials varen passar a la Regidoria de Majors, per després tornar a Serveis Socials. "Aquest departament ha donat més voltes enguany que en 40 anys de democràcia", continua Gómez, qui considera que les dades que reflecteixen la discriminació del col·lectiu "aniran a més". "No és casual que s'hagin cremat dues banderes del col·lectiu", afegeix, en referència als casos d'un institut de Muro i de l'Auditori d'Alcúdia.

Gómez considera que la manifestació de l'Orgull d'aquest divendres serà més reivindicativa que altres anys. "Ho serà pel context que vivim. Hi ha hagut desmobilització i ara cal fer una apel·lació a la responsabilitat de la ciutadania per sortir a manifestar-se, perquè podem fer passes enrere més ràpid del que pensam", comenta. El vicepresident de Ben Amics assenyala que "hi ha preocupació i, sobretot, incertesa" entre el col·lectiu. "Quan el president del Parlament diu que recorrerà el fet de penjar una bandera, genera molta incertesa. Però com que Vox fa el paper brut, el PP queda molt bé", afegeix, a més d'assenyalar que el batle de Palma no ha citat a Cort cap representant del col·lectiu.

"Li hem tornat a oferir una mà al batle per dur a terme polítiques públiques d'inclusió. O està al costat de qui cala foc a les nostres banderes o està al nostre costat. Ho haurà de decidir", assegura Gómez, a més de destacar que Ben Amics denunciarà qualsevol retrocés en els drets del col·lectiu. "Ens han fet lletjos que no feien cap falta", afegeix.

Durant la seva intervenció davant del ple municipal, Gómez també ha denunciat l'agressió homòfoba que va patir un jove a un bus de l'EMT, el conductor del qual no va fer res per ajudar-lo. De fet, la portaveu de l'equip de govern de l'Ajuntament va justificar el comportament del treballador assenyalant que "un conductor no és un policia local". "Podran cremar les nostres banderes, però mai no faran callar el nostre orgull", ha finalitzat Gómez.

stats