Un 34% dels illencs creu que s'haurien de tancar les fronteres per limitar la migració
El darrer informe Gadeso revela que prop d'un 60% dels enquestats considera que l'arribada de persones estrangeres és un problema greu
PalmaUn 71% de la població enquestada en el darrer quadern Gadeso considera que la nostra situació no ens permet acollir migrants. Així ho valora la població que ha respost a les preguntes relacionades amb polítiques de migració de la Unió Europea. D'aquesta manera, un 64% creu que les lleis que regulen entrada i la permanència de refugiats i migrants són massa tolerants. A més, un 42% dels enquestats opina que s'ha d'elaborar una llei de fronteres que limiti l'arribada, mentre que els més extrems –un 34%– trien tancar les fronteres com a millor opció.
D'aquesta manera, només un 12% aposta per acollir les persones migrants i un altre 12% per prohibir els partits d'extrema dreta o xenòfobs. També són minoria, un 10%, els que consideren que els migrants reben un tracte indigne en referència a l'actuació de la Unió Europea en l'acollida. Un altre 8% diu que les lleis que regulen la migració són mássa dures. Per contra, un 15% les considera correctes i un 13%, confuses.
En aquest punt, el darrer quadern Gadeso recorda que la francesa Marine Le Pen (AN) va proposar l'"expulsió immediata dels immigrants" per "posar fi a l'atur a França", atès que la xifra de migrants era la mateixa que la de francesos sense feina (quatre milions). Així, recorden que la "proposta va ser assumida al 100% per Vox a Espanya". Si bé assenyalen que "aquest tipus de discurs no respon només al racisme", sinó "també a la por a la pobresa, aporofòbia", les xifres del darrer informe demostren que ha aconseguit arrelar.
Un problema greu
Una altra de les dades que treu a la llum l'enquesta és que un 58% de la ciutadania de les Illes creu que la immigració és un problema greu, mentre que un 33% la considera simplement un problema. Només un 6% va declarar que no és cap problema. En aquest punt, l'informe detalla que "aquest fet no implica, necessàriament, una visió negativa de la immigració com a tal, sinó que en molts casos suposa la simple constatació d'una problemàtica existent". Aleshores, diuen, "no es tracta d'un tema de xenofòbia", encara que reconeixen que "una part de les persones que opinen d'aquesta manera ho fan motivades per una sèrie d'idees", provinents de partits d'extrema dreta.
A banda d'això, Gadeso analitza l'opinió dels illencs sobre els migrants en situació regular i irregular. En el cas dels anomenats "immigrants estables" o en situació regular, els illencs enquestats apunten en un 60% que són massa perquè saturen els serveis públics i cobren subvencions (diu un 68%), ocupen llocs de feina (27%) i no volen integrar-se (5%). En canvi, un 32% té una visió positiva dels mirants, sota els arguments que tenen els mateixos drets que nosaltres (69%), fugen de la fam i de la guerra (22%) i que la diversitat és un fet positiu (9%).
Dret a un treball, 50%-50%
En qualsevol cas, Gadeso indica que "resulta força preocupant que només el 50% consideri que tenen dret a obtenir un lloc de treball en igualtat de condicions". En la mateixa línia, hi ha un 60% de la població que no està d'acord amb el fet que puguin accedir a l'educació i sanitat, un 67% que no veu bé que duguin la família a viure amb ells i un 82% que no considera que hagin d'accedir a les prestacions i a les ajudes econòmiques si han cotitzat.
Aquestes xifres són encara més polaritzades en el cas dels migrants en situació irregular, els quals Gadeso recorda que no tenen "gens fàcil regularitzar la seva situació als diferents estats de la Unió Europea". No obstant això, hi ha un 72% de la societat balear que té una visió negativa d'ells. En concret, hi ha un 56% que creu que generen inseguretat i delinqüència i un 43% que opina que fan un ús abusiu dels serveis públics. Davant això, un 82% respon com a solució amb l'expulsió immediatament, mentre que un 15% opta per un Centre d'Internament, pendent d'expulsió.