El 35% dels illencs no es poden permetre sortir de viatge una setmana a l'any
Segons l'INE, el 31% dels residents a l'Arxipèlag "no pot fer front a despeses imprevistes".
PalmaEl 35% dels illencs no es poden permetre sortir de viatge per vacances almenys una setmana a l'any, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), publicades aquest estiu. S'ha tenir en compte que l'informe es basa en dades del 2021 i, per tant, la situació "s'ha agreujat i el percentatge s'ha incrementat" amb la inflació derivada de la guerra d'Ucraïna, explica el director de la Xarxa Europea contra la Pobresa a les Illes (EAPN).
Per llei, cada treballador assalariat ha de tenir un mínim de trenta dies naturals de descans remunerat, però la suficiència econòmica de cada un és l'element clau per poder gaudir d'aquest temps d'oci que són els viatges. "Moltes famílies no es poden permetre l'oci", indica Grimalt, a causa dels baixos ingressos i les condicions laborals; aquest també "és un factor important d'exclusió social".
Segons el mateix informe, el 30,9% dels residents a l'Arxipèlag "no pot fer front a despeses imprevistes". A més, el 20,3% té endarreriments en el pagament del seu habitatge principal o en les compres amb terminis.
Renda i desigualtat
Cal remarcar que les llars de les Balears tenen una renda mitjana de 29.368 euros, per sota dels 30.552 euros comptabilitzats al total de l'Estat. Al mateix temps, són una de les comunitats autònomes on més cara és la vida. A aquesta equació s'hi suma l'increment dels preus, ja que només en els sis primers mesos del 2022 han experimentat una pujada del 10%.
D'altra banda, les Balears són la segona comunitat on hi ha més desigualtat hi ha entre rics i pobres. L'any 2020, el 10% dels ciutadans més rics varen ingressar 1,77 vegades més que el 40% més pobre, segons un informe dels tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) publicat al juliol i fet a partir de les estadístiques de l'Agència Estatal d'Administració Tributària.