35 places i un nou laboratori: el Grau en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport arriba a la UIB
La universitat invertirà150.000 euros, com a mínim, en aquesta instal·lació, que permetrà fer proves físiques o investigacions en fisiologia, entre altres coses
PalmaA partir del curs 2024-2025, la UIB oferirà 35 places per cursar el Grau en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (CAFE), que s'impartirà per primera vegada a les Balears. La universitat explica que és per formar professionals en l'àmbit de l'educació, l'entrenament esportiu, la salut, l'oci i la recreació i la gestió esportiva. Les sortides són diverses i abracen l'àmbit educatiu, l'entrenament esportiu, la salut, l'oci i la restauració i gestió esportiva.
El president de la comissió d'elaboració i disseny del grau, Pere Palou, ha explicat que la voluntat de crear el grau es remunta a fa 20 anys, "en temps de la rectora Montserrat Cases". "Però no fou fins al 2018 que es començà a posar en marxa el pla d'estudis. Els estudis de CAFE són els que han generat més sol·licituds de trasllat d'expedient a altres universitats, juntament amb els de medicina. Aproximadament, eren 60 les persones que anualment demanaven el trasllat. Ara, "no podran quedar totes, però almenys una part podrà estudiar aquí". Inicialment, el nombre de places es mantindrà, amb la voluntat de "consolidar uns estudis de qualitat", però amb els anys es pretén ampliar. Per impartir aquests estudis, que tindran la seu a la Facultat d'Educació, hi intervindran 8 docents i s'hauran d'incorporar 21 professors nous, segons les primeres estimacions.
Investigacions reconegudes internacionalment
Majoritàriament, la UIB ja disposa de les instal·lacions necessàries per poder fer el grau amb garanties, però sí que manca un laboratori de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, un espai que permetria fer les proves físiques o les investigacions en fisiologia de l'esport, ha explicat Palou. És una instal·lació que, com a "mínim, costarà 150.000 euros, perquè s'hi pot invertir tot el que es vulgui", ha dit Palou. Amb vista al curs vinent, s'espera ja disposar d'una part d'aquest laboratori. Més enllà dels usos universitaris, aquest espai es podria oferir a la ciutadania i als clubs esportius, que ara han d'acudir a centres privats.
Precisament, la investigació en CAFE de la UIB "està molt ben posicionada a escala internacional, amb el primer grup d'investigació en aquest àmbit acreditat per l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA)", ha destacat el degà de la Facultat d'Educació, Miquel Oliver. "Partim amb una base de professorat amb molts de coneixements i una base investigadora molt forta, amb reconeixement europeu". "Tot plegat permetrà oferir des del primer moment una formació de molta qualitat i derivar en una recerca interdisciplinària". "De fet, actualment ja tenim molt demanda d'estudiants xilens que volen venir a fer les seves tesis doctorals aquí", ha afegit Palou.
Les competències que adquiriran els futurs estudiants del grau són de tipus:
-Personal, relacionades amb el treball interdisciplinari, el diàleg i l'assessorament.
- Acadèmic i disciplinari, com per exemple, analitzar l'eficàcia de la pràctica de mètodes o recursos en la resolució de problemes de salut de les persones.
- Competencial professional, relacionades amb l'educació física escolar i les activitats de la docència en activitat física i esport, salut, rendiment esportiu i gestió esportiva.
Plans de futur
Pel que fa als graus en Farmàcia i Ciències de la Mar, en procés de tramitació, la vicerectora de Gestió i Política Acadèmica de Grau, Yolanda González Cid, ha explicat que, si tot segueix el curs previst, Farmàcia podria començar a impartir-se el curs 2025-2026, i Ciències de la Mar, el 2026-2027.