El 40% de les aigües que s’aboquen a les Pitiüses estan contaminades
Un estudi del GEN-GOB indica que no es compleixen els requisits mínims de depuració
EivissaEl GEN-GOB d’Eivissa ha fet públic l’informe Situació ambiental de les emissores i els emissaris submarins. Pitiüses, 2013-2016, on funcionen 11 depuradores gestionades per l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua). Segons les dades dels ecologistes, entre el 2013 i el 2016 es varen depurar a Eivissa i Formentera prop de 55 milions de m3 d’aigües residuals, dels quals 22 milions, un 40%, presenten una depuració deficient.
El GEN assegura que aquestes aigües s’aboquen majoritàriament a la mar malgrat que no compleixen els requisits mínims de depuració fixats per la legislació ambiental vigent. Per una banda, les dades posen de manifest els incompliments en l’eliminació de matèria orgànica i sòlids en suspensió, sobretot a les depuradores d’Eivissa i Can Bossa, amb la conseqüent afecció negativa al medi marí, particularment a les praderies de posidònia, fins i tot dins espais naturals protegits, com és el cas del Parc Natural de les Salines d’Eivissa i Formentera.
Valors d’abocament
Per determinar la qualitat de depuració el GEN ha analitzat les aigües abocades a la mar basant-se en el Reial Decret 509/1996. L’estudi assegura que la depuradora d’Eivissa incompleix sistemàticament els valors legals d’abocament permesos pel decret. Segons el grup ecologista, el major grau d’incompliment es comet durant els mesos d’estiu. Durant el mes de juny del 2016, s’assolí un valor màxim de 530 mg O2/l, molt per sobre del valor màxim legal, establert en 125 mg O2/l.
A més, sembla que al voltant del 60% de les aigües residuals estan sotmeses a un tractament terciari que hauria de permetre que es tornassin a fer servir. Amb tot, tan sols se’n reutilitza un 7%, i la resta s’aboca a la mar. Per al GEN-GOB, aquest fet suposa la pèrdua d’un recurs importantíssim per a les Pitiüses, on la majoria dels aqüífers estan sobreexplotats i salinitzats.
Propostes
Per tot això, els ecologistes pitiüsos han fet propostes dirigides a les administracions pertinents començant per reclamar les inversions necessàries per adaptar la capacitat de depuració a la població de l’illa, incloent-hi sectors com l’agricultura, la indústria, i tant a l’hivern com a l’estiu, quan la població es dispara per la presència de turistes. Per altra banda, també s’hauria d’incrementar i prioritzar la reutilització de l’aigua reciclada de les depuradores per a usos agrícoles, ambientals i urbans, i implementar el tractament terciari en les depuradores situades a les zones sensibles.
El GEN d’Eivissa també proposa avaluar l’estat dels emissaris submarins, els conductes que aboquen les aigües a la mar, separar els pluvials de les xarxes de sanejament, evitar l’entrada d’aigües salobres al clavegueram, reduir pèrdues a les xarxes municipals d’abastiment i posar en marxa campanyes d’estalvi i consum responsable d’aigua.
El grup ecologista ha anunciat, a a més a més, que les dades del seu informe estan disponibles a la pàgina web ‘La Mar, una responsabilitat compartida’.