Urbanisme

5 milions d'euros: la multa que Pollença imposa a l'hotel Formentor per aixecar l'edifici sense llicència

La reconstrucció completa que va fer Inmobiliaria Formentor mai va tenir permís, que era estrictament per a una reforma

L’hotel Formentor des de la costa de Pollença.
31/10/2024
2 min

PalmaL'Ajuntament de Pollença ha imposat una multa de 5 milions d'euros (5.135.824) a l'empresa Inmobiliaria Formentor SA per haver executat les obres de construcció d'un edifici completament nou sense tenir-ne la llicència. En concret, la resolució firmada pel batle Martí March estableix que no es disposava "del preceptiu títol habilitant".

La sanció del consistori és precisament perquè l'empresa va burlar les prescripcions municipals, ja que tenia únicament una llicència per reformar l'edifici, i per tant havia de mantenir-ne l'estructura. Però allò que va acabar fent la promotora va ser enderrocar completament l'edifici original, tot i no tenir cap autorització per fer-ho, i va aixecar una nova estructura.

Va ser el GOB qui va advertir de la situació i després s'hi va sumar el partit que aleshores estava a l'oposició, Junts Avançam. Ambdós denunciaren davant l'Ajuntament de Pollença la il·legalitat que suposa fer obres d'enderrocament complet i de reconstrucció quan el permís és clarament de reforma. Aquest fet, segons l'Ajuntament, representa una falta greu en aplicació de la Llei d'urbanisme de les Balears (LUIB) i per aquest motiu se li imposa una sanció de 5 milions d'euros, si bé el reglament sancionador preveu una rebaixa si es paga de manera anticipada.

En tot cas, tal com va avançar l'ARA Balears, els promotors d'aquest nou hotel eren ben conscients de la normativa, ja que al projecte bàsic aprovat per l'Ajuntament per fer la reforma s'especificava que "el planejament a la zona urbana està suspès en l'actualitat i, per tant, no es permet obra nova". Amb aquesta claredat s'expressava el promotor de l'edifici, segons la documentació aportada per demanar la llicència, obra de l'estudi d'arquitectura Lamela. Aquest gabinet va incloure les referències urbanístiques a la normativa vigent, que marcava allò que es podia i allò que no es podia fer.

Tot i conèixer les limitacions, els promotors van enderrocar completament l'edifici original, un fet que va provocar que l'Ajuntament de Pollença dictàs una ordre de suspensió de les obres i de paralització de les actuacions per manca de permís oficial per poder tomar-lo.

Un dels moments clau d'aquesta situació es va produir quan el batle ja en funcions Andrés Nevado, el juny de 2023, va signar una autorització in extremis perquè els promotors poguessin legalitzar almenys parcialment el que havien fet sense llicència. L'actuació es va fer els darrers dies de mandat de Nevado, enmig d'una considerable polèmica. Si no s'hagués fet aquesta habilitació in extremis, molt qüestionada per experts urbanístics, la situació jurídica de l'hotel Formentor hauria esdevingut inviable, perquè en cap cas es podia ni tirar l'hotel ni reconstruir-lo.

300.000 euros per enderrocar sense permís

L'Ajuntament de Pollença ja havia sancionat l'hotel Formentor per la primera de les dues accions irregulars, la d'enderrocar sense permís. Va fixar una sanció de 300.000 euros perquè, segons especificava la resolució municipal, la Inmobiliaria Formentor SA va dur a terme l'esbucament total de l'estructura de l'edifici mentre que "les distintes llicències atorgades de reforma i d’ampliació d’aquest establiment no en preveien la demolició".

Ara, la nova sanció de 5 milions d'euros dona opció de recurs a la Inmobiliaria Formentor. L'empresa té 15 dies per presentar-hi al·legacions davant el mateix consistori, i si no ho fa, només li quedarà la via del recurs contenciós o abonar l'import, en aquest cas amb reducció.

stats