50 científics de les Balears, entre els més influents del món

El rànquing de la Universitat d'Stanford es fa a partir de la valoració de la trajectòria, les publicacions i les citacions que han generat

Un investigador al laboratori
11/12/2023
2 min

PalmaFins a 50 investigadors de les Illes Balears han estat inclosos en el llistat World's Top Scientists que elabora anualment la Universitat d'Stanford. Es tracta d'una classificació global dels científics més citats del món en diverses disciplines. La classificació ordena, per una banda, els que han tingut més influència pels seus treballs publicats, en aquest cas, durant el 2022 i, per altra banda, els científics amb més influència generada al llarg de tota la seva trajectòria.

Aquest rànquing es basa en informació recollida de la base de dades de publicacions científiques Scopus (publicada per Elsevier) i inclou el 2% dels més de vuit milions d'investigadors considerats en actiu a tot el món. Per elaborar la llista s'analitzen les dades d'Scopus sobre la trajectòria dels científics, el nombre d'articles publicats i el nombre de vegades que s'ha citat cadascuna de les seves recerques. Després es normalitza per àrees.

Entre les dues llistes surten un total de 50 investigadors de les Illes Balears, dels quals 27 són de la Universitat de les Illes Balears (UIB), 13 de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), 6 de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea, 2 de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (Idisba) i 2 del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears (COB). Per apartats, en el cas del llistat d'investigadors amb més influència per treballs publicats el 2022, n'hi ha 39, dels quals 21 són de la UIB, 10 de l'IFISC, 4 de l'IMEDEA, 2 del COB i 2 de l'Idisba. D'altra banda, segons la producció científica de tota la carrera investigadora fins al 2022, hi ha 31 científics, dels quals 19 són de la UIB, 7 de l'IFISC i 5 de l'Imedea. Cal tenir en compte que alguns dels 50 investigadors surten a les dues llistes, per això en sumar totes els mencions s'arriba a una xifra superior.

Entre els noms del llistat trobam investigadors prou coneguts com Alícia Sintes, Fèlix Grases, Andreu Palou, Salud Deudero, Carme Alomar, Anna Traveset, Claudio Mirasso, Hipólito Medrano, Beatriz Morales-Nin, Núria Marbà i Josep Tur, entre d'altres.

L'alta presència de l'IFISC

Des de l'aspecte de la proporcionalitat, destaca l'alta presència de científics de l'IFISC en aquesta classificació. El subdirector del centre, Claudio Mirasso, explica que "l'alt percentatge de personal del nostre centre que apareix en aquest rànquing per a nosaltres és un reconeixement de la intensa feina que s'hi fa. Així mateix, som conscients que aquest tipus de rànquing avalua parcialment el valor dels investigadors i no ha d'utilitzar-se com a única manera de quantificar la carrera dels científics". Des del centre consideren que aquests tipus de reconeixements serveixen també per demostrar la qualitat de la recerca que es fa a l'IFISC com a centre d'excel·lència.

L'IFISC (Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos) és un institut d'investigació de titularitat compartida entre la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). És l'únic centre de les Balears reconegut amb el premi "Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu", atorgat per al període 2018-2022 i renovat per al període 2023-2026, un prestigiós guardó que reconeix institucions de recerca amb programes estratègics altament competitius.

stats