500 persones es manifesten a Maó contra l’ús del port per part de l’OTAN
La Plataforma per la Pau celebra la suspensió aquest dilluns de l'escala prevista per una fragata de l'Armada i diu que és un primer triomf de la mobilització social impulsada per una trentena d'entitats
MaóMaó ha viscut aquest diumenge un déjà vu col·lectiu contra les bases militars de l’OTAN, com fa 38 anys, i contra la guerra, com en fa 20.
Unes 500 persones s’han manifestat, convocades per la plataforma Menorca per la Pau, per oposar-se a l’ús del port de Maó com a base de suport logístic de les operacions dels vaixells de l’Aliança Atlàntica a la Mediterrània. La marxa ha començat a la plaça de l'Esplanada i ha discorregut pels carrers del centre fins a arribar al mateix port, davant la seu de la Comandància Naval, on s’ha llegit un manifest.
“OTAN no, bases fora. Les guerres sempre les perden els pobles”, es deia a les pancartes, que han donat continuïtat a les pintades en diferents barriades amb què s'havia despert la ciutat. Entre els participants s’hi han vist membres de la trentena d’entitats socials, sindicals i veïnals implicades i, també, polítics de les agrupacions convocants. Des del nou coordinador de Més per Menorca, Josep Juaneda, a la diputada autonòmica d’Unides Podem, Cristina Gómez, i quatre càrrecs públics i orgànics arribats des de la Península. N'és el cas dels diputats nacionals Agustín Santos i Félix Alonso, de Sumar, i dos integrants de l’executiva federal d’Esquerra Unida: el secretari d’organització Ismael González i el responsable d’internacional, Jon Sebastian. Esquerra Unida remarca que “el moviment per la pau ha calat a l’illa”, on la societat menorquina “està decidida a mobilitzar-se i a conscienciar la població en contra de l’escalada bel·licista i la deriva armamentista”.
La confirmació per part del Ministeri de Defensa que es continua fent un ús “puntual” del port de Maó com a base logística de l’OTAN ha motivat 11 preguntes dels diputats de Sumar i ha precipitat ja la suspensió de l’escala que aquest dilluns havia de fer la fragata ‘Navarra’, que ha desplegat l’Armada espanyola en el marc de l’operació Sea Guardian. El buc va partir el passat 26 de març del port gadità de Rota amb destinació a Maó, on finalment no arribarà.
Així i tot, al matí es farà un acte al parc Rochina per tal de presentar formalment la renascuda plataforma. La portaveu del moviment, Laia Galcerán, ha titllat d’èxit la convocatòria i ha recordat que “no és la primera vegada que tenim vaixells de l’OTAN al port de Maó”. Per això, tant si aquesta base esdevé puntual com permanent, ha invocat un contundent “no a la guerra i sí a la pau”.
Entre aplaudiments, Galcerán ha llegit el manifest de la Plataforma per la Pau, que destaca que “la solució a les diferències mai no pot ser la guerra”, i ha contraposat el “clam pacifista” de la societat com a “resposta” a l’increment dels conflictes bèl·lics. “A Menorca no ens podem quedar immòbils. Bases no, ni aquí ni enlloc. No volem cap base de l’OTAN. Ni a Menorca, ni a Rota, ni a Cartagena”, ha remarcat.
“Volem viure en pau i no tenir una Menorca militaritzada”, ha dit. “L’interès estratègic de l’illa a la Mediterrània no ens importa com a poble, perquè les preocupacions de la gent són unes altres”. El manifest llegit per Galcerán denuncia “el desorbitat pressupost en armament” per part del Ministeri, el que “va en contra del poble i de la humanitat, minvant els recursos en serveis socials, hospitals o ensenyament”.
“El bel·licisme també accelera el canvi climàtic”, ha insistit, abans de mostrar la seva solidaritat amb el poble palestí i condemnar el “genocidi” que pateix, amb la implicació directa dels Estats Units i l’OTAN. “No en el nostre nom”, han clamat.