Quina olor fa un cometa? D'ous podrits, fems, ametlles amargues, formaldehid, alcohol i vinagre
La sonda Rosetta, de l'Agència Espacial Europea, analitza els gasos a l'atmosfera del 67P/Churyumov-Gerasimenko
Barcelona"Si poguessis olorar un cometa, probablement desitjaries no haver-ho fet", aquesta és la sentència que l'Agència Espacial Europea (ESA) ha publicat al blog de la sonda Rosetta, la primera que entra en l'òrbita d'un cometa, després d'analitzar els gasos del 67P/Churyumov-Gerasimenko. En resum: l'ESA desmunta qualsevol imatge bucòlica de l'espai perquè el cometa faria pudor, segons la investigadora Kathrin Altwegg del projecte Rosina, dedicat a analitzar l'atmosfera del 67P/C-G.
Altwegg explica que si algú es pogués aproximar prou al cometa per olorar-lo notaria fortor d'ous podrits, pel sulfur d'hidrogen de l'atmosfera; de fems de cavall, per l'amoníac que hi han trobat, i "l'irritant i sufocant olor de formaldehid". A tot això caldria afegir-hi un toc d'ametlles amargues, pel cianur d'hidrogen, un punt dolç de disulfur de carboni i una mica de ferum d'alcohol –també hi han trobat metanol–, combinat amb aroma de vinagre a causa del diòxid de sofre. La sonda també ha detectat aigua, monòxid i diòxid de carboni i metà.
Els gasos els han detectat des de deu quilòmetres de distància del centre del cometa i l'ESA recorda que tot i que no seria un perfum atractiu, la densitat dels gasos és molt baixa i que la major part de la coma –el núvol de pols i gas que envolta el nucli d'un cometa– és d'aigua i monòxid i diòxid de carboni.
L'agència espera que l'anàlisi detallada dels gasos i de com en varia la composició a mesura que el 67P/C-G s'acosti al sol ajudarà a determinar de quins materials està fet. Això els permetrà comparar-lo amb altres cometes d'orígens diferents, entendre millor la química fonamental del nostre Sistema Solar i, finalment, com hi va emergir la vida.