Un 7% de visitants estrangers de les Illes ja dormen a cases en propietat
Les dades de Frontur reflecteixen un creixement del 31% de les pernoctacions a cases d'amics i de lloguer a escala estatal
PalmaMés de quinze milions de turistes estrangers varen arribar a les Balears fins novembre de 2024, segons la darrera enquesta de moviments turístics en frontera de l'INE (Frontur). D'aquests, un 7% s'allotgen a un habitatge de la seva propietat –una dada semblant a la de 2023. L'oferta turística no reglada es completa amb els estrangers que lloguen cases sense llicència turística i aquells que van a cases d'amics. Tot plegat, s'acosta ja a la meitat dels 15,1 milions de turistes estrangers. D'aquesta manera, només la meitat dels turistes estrangers que visiten les Illes s'allotgen a les modalitats tradicionals, com hotels i apartaments, i a la més recent, però també oficial, de lloguer vacacional legal. La resta es reparteixen entre les cases que han anat comprant, les que es lloguen i deixen entre ells, i les que lloguen al mercat il·legal.
A escala estatal, els segments que més creixen també són els allotjaments no reglats, és a dir, que no formen part de l'oferta turística amb llicència específica. Un de cada tres visitants dels 88 milions d'estrangers que arribaren entre gener i novembre a Espanya no varen anar a cap establiment d'oferta turística reglada.
El cas de les Illes, segons expliquen els especialistes, es troba dins de la mitjana estatal pel que fa l'oferta no reglada, que és cada vegada més complexa. "No tenim dades oficials, però és clar que hi ha molta oferta d'allotjament que no és oficial", ha dit a l'ARA Balears el president de la patronal d'allotjament vacacional (Habtur), Antoni Barceló.
Pel que fa al lloguer turístic legal, entre gener i novembre varen ser prop d'1,7 milions de turistes estrangers. A falta d'un mes per comptabilitzar, tot fa pensar que la dada serà molt semblant als 2 milions d'estrangers que van fer servir l'allotjament vacacional oficial durant el 2023.
El paquet turístic desapareix
Una altra de les constatacions tant a escala estatal com en el cas de les Balears és la progressiva desaparició del tradicional paquet turístic. En el cas de les Balears, 11 dels 15,1 milions de turistes estrangers que han arribat entre gener i novembre ja no han fet servir aquesta modalitat, que fa només unes dècades era majoritària. L'aparició de les aerolínies low cost, el lloguer vacacional i, sobretot, la irrupció de les reserves online han fet que cada vegada sigui menys habitual que els visitants contractin tot el paquet a un majorista en origen.