Ciència i medi ambient
Societat23/07/2024

71 platges de les Balears podrien desaparèixer abans que acabi el segle

Un informe de Greenpeace detalla els riscos pel litoral illenc si continua l'escalfament global

ARA Balears

PalmaEl canvi climàtic i l'escalfament global podrien tenir greus conseqüències pel litoral de les Illes Balears abans que acabi el segle. Segons el darrer estudi de Greenpeace, en què es fa referència a un informe del Centre Oceanogràfic de les Balears, 71 platges podrien desaparèixer en els pròxims anys per la pujada de l'aigua i 25 estarien en una situació d'amenaça abans del 2030.

Cargando
No hay anuncios

Segons detallen, si la situació de l'escalfament global manté els ritmes actuals, el litoral illenc retrocedirà fins a 20 centímetres cada any. Això implicaria la desaparició de 23 platges a Mallorca, 33 a Menorca, set a Eivissa i sis a Formentera. A més, la gran majoria de les platges restants de l'Arxipèlag veurien com la superfície d'arena o roques es redueix a la meitat. A més, també han elaborat un llistat amb les zones de més risc i que tenen una major amenaça en els pròxims sis anys, abans del 2030.

Concretament, han detallat que les zones més amenaçades per aquest fenomen a l'Arxipèlag són el port de Formentera, la platja de les Illetes, la platja de Llevant i Cas Saliners, a Formentera; Talamanca, Sant Francesc de l'Estany, el port de Sant Antoni, Cala Gració, la platja de la Galera i Cala Salada, en el cas d'Eivissa; la platja de Muro, Alcúdia, la reserva natural de l'Albufereta, la Calobra, el Malgrat, el passeig Marítim de Palma i les Salines del Trenc, a Mallorca; Maó, Cala Llonga, la Mesquida, el parc Natural de l'Albufera del Grau, Fornells, Ciutadella, Cala Galdana i Biniancolla, en el cas de Menorca.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, Greenpeace ha explicat que a més de les conseqüències del canvi climàtic, un altre fet "preocupant" per als 1.428 quilòmetres del litoral balear és l'aglomeració d'habitatges i establiments dedicats a l'ús turístic i residencial i l'elevada pressió que suposa això per a l'ecosistema illenc. De fet, destaquen que actualment el 8,1% de la costa de l'Arxipèlag està degradada a causa de la construcció de xalets i hotels, i la massificació turística dels indrets naturals deixen la flora i fauna d'aquests indrets en una situació de risc extrem.

Cargando
No hay anuncios

Davant aquesta situació se sumen a les reivindicacions viscudes aquests darrers mesos per exigir un canvi de model turístic que freni la massificació i eviti que el territori illenc perdi la seva essència i s'extermini lentament l'ecosistema balear. Així, per a Greenpeace, les Illes Balears són l'indret de la Mediterrània més amenaçat, tant pel canvi climàtic com pels vessaments humans derivats de la massificació turística.