El 73,5% de la plantilla de l'IB-Salut són dones
Les feines que exerceixen acostumen a estar relacionades amb la cura de persones, explica la Conselleria
PalmaL'IB-Salut ha presentat aquest divendres el Pla d'igualtat entre dones i homes (2022-2026). El document pretén introduir la perspectiva de gènere en tots els àmbits del servei i transformar aquesta visió en polítiques d'igualtat de gènere, formació, informació i sensibilització. També es volen aplicar protocols i procediments contra la violència masclista i l'assetjament sexual. Des de la Conselleria expliquen que l'àmbit sanitari presenta una àmplia feminització dels professionals. Aquest fet es deu que "les feines exercides per dones acostumen a estar relacionades amb la cura de persones". Les dades són contundents, atès que el 73,5% de la plantilla està integrada per dones i el 26,5%, per homes.
El Pla s'ha presentat en un acte al Parc Bit, al qual ha assistit la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, acompanyada pel director de Servei de Salut, Manuel Palomino; la cap del Servei de Projectes i Modernització, María del Carmen Lliteras, i la directora de l'Institut Balear de la Dona, Maria Duran. En document es fixa diferents objectius a assolir:
- Promoure i implementar la perspectiva de gènere en la gestió dels recursos humans del Servei de Salut.
- Afavorir l'accés igualitari a la formació, i també informar i conscienciar i informar en matèria d'igualtat de gènere.
- Promoure, afavorir i sensibilitzar en matèria de corresponsabilitat i conciliació de la vida personal i/o familiar i la vida laboral.
- Determinar i aplicar les mesures necessàries i amb perspectiva de gènere per garantir la salut laboral de tots els treballadors.
- Definir i implementar els procediments adequats per afrontar situacions de protecció especial, com ara la violència contra les dones o l'assetjament sexual i per raó de sexe.
- Consolidar la perspectiva de gènere de manera transversal en el conjunt del Servei de Salut.
- Per implementar aquests objectius s'han establert sis eixos sobre els quals es dissenyen diferents mesures d'actuació.
Amb l'objectiu d'arribar a la seva consecució de manera efectiva, el document estableix sis eixos d'acció a partir dels quals es vehicularan les mesures a adoptar, de les quals s'exposen alguns exemples. El primer és el de condicions de feina i creixement personal –amb mesures com determinar si hi ha bretxa salarial–; sensibilització i formació –ampliar l’oferta formativa en matèria d’igualtat entre dones i homes–; conciliació i corresponsabilitat –amb iniciatives com difondre la importància de la corresponsabilitat–; salut laboral –per promoure la perspectiva de gènere en matèria de salut laboral–; situacions de protecció especial –per aconseguir un entorn laboral sense assetjament sexual–; i cultura de la igualtat i mesures organitzatives –amb iniciatives per incentivar l'ús d'una comunicació no sexista.