9 de les 12 agressions a docents registrades es cometen a Primària

Educació ha elaborat un protocol i un sistema de notificació que permet als professionals o testimonis denunciar-les de manera immediata

Una aula d'institut.
3 min

PalmaEl 75% dels protocols d’agressions a docents oberts d'ençà que es va posar en marxa l’eina de notificació (NADIB), al novembre, s’ha registrat a escoles d’Infantil i Primària. Són 9 de les 12 de registrades a través d’aquest canal, segons dades aportades per la Conselleria d’Educació, tot i que el Servei de Prevenció de Riscos Laborals treballa amb 20 casos. El protocol, ha indicat el conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera, permetrà als docents de les Balears alertar de les agressions, amenaces i coaccions que puguin sofrir als centres educatius a mans tant dels alumnes com de persones relacionades amb ells, com les seves famílies. L'eina de notificació, que està incorporada al GestIB, permet que les mateixes víctimes o un testimoni alerti d'agressions físiques, verbals o fins i tot sexuals, abusos, intimidacions, coaccions o amenaces sofertes tant dins com fora de les instal·lacions educatives.

El Servei de Prevenció també ha integrat el risc d'agressió en l'avaluació que fan de les places de treball a centres educatius, que fins ara no es preveia. "L'objectiu final és reforçar el compromís amb la seguretat, la protecció i el benestar dels docents a les Balears. Una de les grans tasques que tenim per endavant el 2025 és arribar a un gran acord de dignificació de la funció docent", ha assenyalat el conseller. La presidenta de la Junta de Personal Docent de Mallorca, Catalina Bibiloni, ha apuntat que ara la feina és donar a conèixer l'eina, que, entre d'altres, "pretén desincentivar i dissuadir l'agressor".

Amb el suport de l'Advocacia de la Comunitat

Segons ha detallat el fins ara cap del Servei, Rafel Castell, que fa poc s’ha jubilat i és un dels creadors del pla, quan un docent notifiqui una d'aquestes agressions a través de l'aplicació es redirigirà als serveis jurídics de la Conselleria. Aquests, al seu torn, traslladaran la informació al servei de prevenció, a la Inspecció Educativa i als delegats de prevenció. Una vegada estudiat el cas, ha incidit, es decidirà quines accions es poden dur a terme. En el cas que sigui necessari, es rebrà el suport de l'Advocacia autonòmica.

El protocol també inclou mesures més immediates, com la intervenció de la Inspecció Educativa per decidir si s'expulsa l'alumne agressor o se’l canvia d'aula o de centre. "Aquesta decisió s'ha de prendre en dies, no es pot dilatar en el temps. Una altra cosa és el procés jurídic o administratiu posterior", ha puntualitzat Vera. També estableix el procediment que els docents han de seguir en el moment immediatament posterior a ser víctimes d'algun d'aquests tipus d'agressions, tant a escala mèdica com psicològica. Els serveis jurídics, a més, els orientaran per determinar si és necessari interposar una denúncia davant les forces de seguretat.

Vera, en qualsevol cas, ha negat que es pugui parlar d'un "ambient violent" als centres educatius de les Balears ni que es tracti d'una problemàtica a l'alça, encara que sí d'episodis de "conflictivitat" en alguns. "De cada vegada els centres que han tingut més casos estan baixant els nivells de conflictivitat gràcies a la intervenció de l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar, que és l'important", ha subratllat.

 Tot i que es prenguin mesures preventives i dissuasives, si es registra una situació d’agressió a un docent, el protocol recomana que la persona agredida procedeixi de la manera que s'explica a continuació.

 Inicialment, internament al lloc dels fets, i sempre que sigui possible:

·      Mantenir la calma. 

·      Tractar de contenir la situació informant l’agressor de les conseqüències de la seva conducta inadequada i mantenint una distància de seguretat.

·      Sol·licitar la presència d’un company proper per posar fi a la situació de violència i que serveixi de testimoni dels fets.

·      Recopilar proves i identificar testimonis dels fets.

·      Informar l’equip directiu de la situació d’agressió.

Sol·licitar ajuda externa. En el cas que, malgrat els intents de dissuadir l'agressor o agressors, la situació de violència persisteixi, es passarà a reclamar ajuda immediata als cossos i forces de seguretat (Policia Tutor, Policia Local, Policia Nacional i Guàrdia Civil) o a l'112 perquè es personin al centre o lloc on s’estiguin desenvolupant els fets que han motivat l'actuació.

Assistència mèdica. En el cas d’agressió física o presumpció de lesions o que l’estat emocional ho requereixi, el docent agredit es dirigirà, acompanyat d'algun membre de l'equip directiu o de qualsevol company del centre, al corresponent PAC d’Atenció Primària o al Servei d'Urgències Hospitalàries, on es procedirà al reconeixement i a les actuacions pertinents per part dels facultatius dels serveis mèdics. Se sol·licitarà el comunicat de lesions.

Denunciar davant l'òrgan competent. El docent agredit, si ho considera oportú, denunciarà els fets davant l'òrgan competent.

A partir d’aquí, el docent pot denunciar la situació a través del tràmit telemàtic i així s’activa el protocol, en el qual intervé Inspecció Educativa, la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats, el servei de Prevenció de Riscos Laborals i la direcció del centre.

stats