El 75% dels animals atesos en el Centre de Recuperació de Menorca són tortugues

La població de l'espècie a Menorca és "extremadament alta" en comparació amb la Península

Miriam Garcia supervisa l'estat d'una tortuga.
Iván Martín
07/05/2021
2 min

CiutadellaEl Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca ha atès en els primers quatre mesos de 2021 un total de 600 exemplars de tortuga mediterrània, és a dir el 75% del conjunt dels animals que han ingressat al centre, uns 800. Així ho assegura Miriam García, biòloga de l'equipament gestionat pel GOB, en col·laboració amb el Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB).

García recorda que es tracta d'una espècie protegida, tot i que Menorca registra una densitat poblacional "extremadament alta". Paradoxalment, a la Península són poques les colònies d'aquesta espècie a causa de l'augment d'urbanització, i per tant de reducció d'hàbitats propicis per a l'establiment d'una població, així com un major nombre de persones per cada metre quadrat. A més, la preservació de l'entorn natural també és un punt a favor de la cabuda de l'espècie a l'illa: "Si sumam les tortugues de totes les zones de Menorca i les que estan en captivitat la proporció és altíssima. De fet, el darrer estudi de la Universitat de les Illes Balears (UIB) xifrava la presència d'aquest animal a l'illa en un per cada metre quadrat".

Les tortugues que arriben al Centre de Recuperació ho fan majoritàriament "sanes" i són alliberades progressivament a les seves respectives zones d'origen amb l'objectiu de no barrejar les dues varietats que hi ha a Menorca: "Si ens entreguen un exemplar de la zona de Maó, l'alliberam en aquest terme municipal per garantir un cert control, perquè cal pensar que a l'illa tenim dos focus poblacionals: el del nord, amb una varietat d'illes italianes i Còrsega, i la continental que la localitzam més al sud".

En qualsevol cas, Miriam Garcia recorda que està prohibit acollir tortugues en captivitat i fa una crida als ciutadans per evitar aquesta pràctica que perjudica el futur de l'espècie: "De vegades ens trobam tortugues que fa més de trenta anys que es reprodueixen, i en ser de diferent edat la població es descontrola. A més, es creen uns mals hàbits alimentaris que provoquen malformacions i falta d'enduriment a la closca. Les tortugues mengen una àmplia varietat de plantes i no lletuga ni síndria".

La tortuga mediterrània es reprodueix a la primavera. A finals de maig comencen les postes d'ous, que no fan eclosió fins a finals d'estiu, coincidint amb les primeres pluges.

stats