Un 8-M aigualit i adaptat a la pandèmia

Una quarantena de persones acudeixen a la concentració d'UGT i CCOO a la plaça de l'Olivar de Palma

La batucada FemSò durant l'acte del 8-M del Moviment Feminista de Mallorca a Palma.
08/03/2021
6 min

PalmaLes Illes Balears viuen un 8-M marcat per les restriccions, la pluja i amb els nous formats com a grans protagonistes. L'única concentració convocada i autoritzada a Palma pel Dia internacional de les dones ha estat, de moment, la dels sindicats CCOO i UGT, a la plaça de l'Olivar a les 11 h. Una quarantena de persones membres de l'organització han assistit a l'acte, refugiades sota paraigües liles.

Tant la secretària de polítiques socials d'UGT Balears, Xisca Garí, com la secretària d'Acció Sindical i Polítiques Socials CCOO, Eva B. Cerdeiriña, han exigit davant els mitjans "la derogació de la reforma laboral" i han denunciat la "bretxa salarial" que pateixen les dones, que "ha empitjorat" amb la pandèmia. Garí ha insistit que les dones tenen més contractes "temporals" i "parcials".

A banda d'això, són les que "més cura tenen dels infants", mentre que ells s'encarreguen de "la cura de les persones grans" i, alhora, demanen més "permisos retribuïts". En canvi, elles opten per altres permisos sense retribució, com ara les excedències. Així mateix, Cerdeiriña ha destacat el paper que tenen les dones en la crisi sanitària. "Malgrat l'essencialitat de les dones, això no s'ha traduït en millors condicions laborals ni en millores salarials", ha criticat la sindicalista, qui també ha recordat la situació en què es troben "les víctimes de violència masclista, que estan patint una major incidència de la violència i una major precarietat".

Acte institucional del 8-M al Consell de Mallorca.

Dones emprenedores

Per celebrar el 8-M, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presentat un pla pilot que l'Institut Balear de la Dona (IBDona) i la Cambra de Comerç de les Illes han signat aquest matí per impulsar projectes de dones emprenedores. El pla té 200.000 euros de pressupost: 12.000 euros per a la Cambra de Comerç de Mallorca, 30.000 per a la de Menorca i 50.000 euros per a la d'Eivissa i Formentera.

"La precarietat i les desigualtats en el món laboral continuen sent una evidència", ha indicat Armengol, qui ha afirmat que a la "lluita feminista encara li queda molt per recórrer per avançar en la igualtat". Així, amb aquesta iniciativa, pretenen "ajudar moltes dones inquietes que tenen interès per muntar la seva petita empresa", atès que "en el món laboral és on hi ha una major encletxa" entre gèneres.

Tant l'IBDona com el Consell de Mallorca han decidit apostar pel format en línia davant la situació epidemiològica de l'Arxipèlag. Les entitats han programat diversos actes, que es duran a terme entre març i abril, però cap participarà en actes del 8-M que no siguin institucionals. Així, el programa d'activitats del 8-M de les administracions començarà el 10 de març, amb la jornada Essencials i imprescindibles, projectes d'emprenedoria transformadors liderats per dones. Es farà en línia i s'hi exposaran projectes, experiències, eines i estudis en relació amb el paper de les dones en la reactivació econòmica.

El 70% del personal sanitari

El Consell de Mallorca ha optat per la lectura d'un manifest per celebrar el 8 de març. Juntament amb la presidenta, Catalina Cladera, han participat en l'acte cinc dones que han estat a primera línia de la pandèmia: Margalida Frontera, investigadora i assessora tècnica en gestió de la pandèmia; Francisca Canales, infermera d'un centre de salut; Antònia Mas, auxiliar d'infermeria a una residència de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS); María Jesús Jordan, netejadora d'un centre de salut, i María José Sánchez, treballadora social d'atenció a víctimes de violències masclistes.

En el manifest, han recordat que segons l'estudi sobre l'impacte del covid-19 de Mallorca, fet per la Universitat de les Illes Balears, "un 22% han vist disminuïts els seus ingressos i un 13% han deixat de tenir-ne". En aquest sentit, han assenyalat que "les dones són el 70% del personal sanitari i de serveis socials, el 83% de les infermeres, el 98% de les treballadores de la llar, el 85,84% de les persones que es dediquen a la neteja i el 67% de les que treballen en educació".

Pancarta en honor del 8-M a la façana de l'Ajuntament de Palma.

Drets no consolidats

Per la seva banda, l'Ajuntament de Palma ha penjat una pancarta per retre homenatge al 8-M a la façana de Cort. A més, la font de la plaça de la Reina i el castell de Bellver s'il·luminaran de color lila a partir de les 18 h. "Palma ha de ser un espai d'igualtat. No hem de creure que això ja està aconseguit perquè ens queda encara molta feina per fer", ha declarat el batle de Palma, José Hila. La regidora d'Igualtat, Sonia Vivas, ha reivindicat que "els drets de les dones mai no estan consolidats; per tant, hem de lluitar perquè sempre que hi hagi un moment de crisi els drets de les dones es veuen afectats".

La situació sanitària a les Illes ha impedit que es repeteixin les manifestacions multitudinàries dels darrers anys, en què milers de persones circulaven pels carrers dels diferents municipis de l'Arxipèlag per reivindicar la igualtat entre homes i dones. El Moviment Feminista de Mallorca tampoc no ha convocat cap manifestació per al dia 8 de març i, en lloc d'això, ha organitzat la lectura d'un manifest, que a Palma s'ha fet a les 19 h a plaça Espanya. Hi han acudit unes 150 persones i ha participat la batucada feminista FemSò. Els pobles d'Alaró, Lloseta, Manacor i Sant Llorenç també s'han sumat a la lectura del manifest.

Més pobresa

"Aquesta situació ha impactat en els drets laborals, socials i civils de les dones, afectades en gran mesura per l'atur, els ERTO, la precarització i les retallades salarials. A conseqüència de tot això, han augmentat les situacions de pobresa i de dificultats", adverteixen les feministes en el manifest. A més, han alertat que "s'ha agreujat la situació de desigualtat i discriminació que pateixen les dones, a més de l'assumpció d'una sobrecàrrega domèstica i mental i un augment molt significatiu de la violència masclista".

Per tot això, el Moviment Feminista reclama "posar fi a les opressions patriarcals que obstaculitzen el ple desenvolupament i suposen condicions discriminatòries que afecten totes les dones" i "reforçar els serveis públics d'atenció a les persones, els serveis socials, sanitaris i educatius". També demanen "erradicar la feminització de la pobresa, revalorant i dignificant els sous i les pensions, i implantant la Renda Bàsica Universal de manera eficient".

Batucada de FemSò a la plaça Espanya el 8-M.

Com a quart punt, volen que s'abordi "de manera integral la violència masclista i garantir la protecció i l'assistència de totes aquelles dones i infants víctimes de violència de gènere". Així mateix, exigeixen "que cessin els atacs fonamentalistes, feixistes i de l'extrema dreta cap al feminisme i cap a les activistes feministes" i que "els mitjans de comunicació no es facin ressò d'aquestes manifestacions xenòfobes, masclistes, classistes i racistes de la ultradreta".

A banda d'això, volen que "acabi el racisme institucional i el racisme social" i "que es facin polítiques de transició ecosocial que posin la vida al centre i que col·loquin les persones per damunt dels interessos dels mercats, incorporant els valors, els coneixements i les pràctiques ecofeministes". Finalment, sol·liciten "que es produeixi un canvi estructural de totes les institucions i de la societat mateixa, amb la finalitat de garantir el compliment de la legislació en matèria d'igualtat i de violència masclista", "eliminar la visió patriarcal de la medicina i de la ciència" i "assolir el dret a l'avortament universal, gratuït i segur, la millora real de les polítiques de conciliació i més drets i recursos per a la criança".

Part Forana: dones feineres

La Part Forana de Mallorca també ha organitzat actes culturals per commemorar el Dia de la dona. Manacor dedicarà tot el mes de març i una part de l'abril a reivindicar el feminisme amb el lema '8-M. Les dones trepitjam fort', amb el qual pretén reivindicar la força del col·lectiu feminista. A més, aquest dilluns han ofert la performança La pandèmia no ens farà invisibles. Juntament amb això, dia 9 de març es presentarà als clubs esportius la campanya 'Guanyem el partit al masclisme, l'homofòbia i el racisme'. La música hi serà igualment present amb els concerts de tres dones cantants al Claustre de Sant Vicenç: Maria Jaume, Maria Hein i Joana Gomila.

Calvià commemora el Dia internacional de les dones amb diferents activitats, la majoria virtuals i amb la participació dels centres educatius. Amb la campanya #femhistòriafentcamí l'Ajuntament pretén compartir la història d'algunes fites aconseguides per les dones a través de cartells distribuïts per tot el municipi.

A Sineu, aquest dilluns s'organitza l'exposició fotogràfica Feineres d'ahir, feineres d'avui, en homenatge a 31 dones treballadores ja jubilades. El municipi també inaugura la Marxa Dona 2021, una ruta amb punts on es podran trobar informacions d'interès i altres sorpreses.

Així mateix, Muro ha optat per fer un vídeo en homenatge a tota una generació de dones jubilades, d'entre 64 i 103 anys. Les protagonistes fan la vista enrere i expliquen com era el dia a dia com a dones treballadores en una època en què no era habitual que fessin feina fora de casa. Per la seva banda, a Pollença, alumnes de l'Institut IES Clara Hammer llegiran el manifest del Dia de la dona en un vídeo que es podrà veure a través de les xarxes socials de l'Ajuntament.

stats