Residus
Societat24/05/2023

80.000 euros de multa a les cadenes de menjar ràpid de Menorca per incomplir la Llei de residus

Burger King, Mc Donald's i Telepizza encara ofereixen salses en monodosi i fomenten envasos d'un sol ús ignorant les normatives, segons Medi Ambient

Palma80.000 euros de sanció per presentar els productes alimentaris en monodosi, per fer servir estris d'un sòl ús i per oferir torcaboques que no són de cel·lulosa –l'únic material no reutilitzable que admet la normativa. Aquesta és la multa que la Direcció General de Residus del Govern ha imposat a quatre hamburgueseries menorquines per incomplir la Llei de residus, a raó de 20.000 euros cadascuna, i contra la qual els establiments poden recórrer.

Dos Burger King –a la plaça de l'Esplanada de Maó i a Ciutadella–, el McDonald’s de l'avinguda d'Europa de Maó i un Telepizza també a Maó són les empreses que han rebut ja la notificació de l'inici del procediment sancionador. Es tracta de la multa més important que fins ara ha posat sobre la taula la Direcció General de Residus, la qual també ha obert expedients a la resta d'illes. El sector del menjar ràpid no ha deixat de fer servir envasos i estris d'un sol ús ni monodosis i no s'ha adaptat a la normativa balear, que veta aquests materials amb la finalitat de minvar els residus que es generen a les Illes.

Cargando
No hay anuncios

Segons els informes dels inspectors de la Conselleria de Medi Ambient, "es fa ús de productes alimentaris en format monodosi, servits als clients en el mateix local, encara que els productes (mostassa, quètxup, maonesa..) se serveixen pel personal en petits tassons de cartró". Igualment, Residus constata que "els envasos de sal, sucre i altres edulcorants en format monodosi no indiquen expressament al consumidor que compleixen les condicions de compostabilitat" que fixa la normativa europea, i "es fan servir estris (plats, coberts, tassons, tasses, safates…) d’un sol ús per al consum de menjars i begudes en el mateix local. Igualment, "són d’un sòl ús les safates, la vaixella i la cristalleria de la zona de cafeteria".

Cargando
No hay anuncios

El menjar per emportar tampoc no compleix la normativa

D'altra banda, el sistema de menjar per emportar dels establiments de menjar ràpid –conegut com a take away– tampoc no compleix la normativa. "Les safates, plats, coberts… no són de material compostable", recorda en més d'un cas la Direcció General de Residus. Finalment, cap dels quatre locals que el Govern ha expedientat a Menorca, igual que a la resta de les Illes, no ofereix als clients la possibilitat d'emportar-se les sobres del menjar que no s'hagin acabat, malgrat que la llei hi obliga amb la finalitat de reduir també el malbaratament alimentari.

Cargando
No hay anuncios