Pla de segregació lingüística
Societat 21/07/2024

El 80% de les famílies trien el català com a llengua a l’escola

Per contra, un 16% s'ha decantat pel castellà com a llengua de primer ensenyament

2 min
En els pressupostos de la Conselleria d'Educació per al 2023, la inversió a la pública representa el 55% de les inversions i a  la concertada, el 16%.

PalmaProp del 80% de les famílies de les Balears han triat el català com a llengua vehicular a l'escola. La Conselleria d'Educació ha publicat aquest diumenge els percentatges de tria de llengua a l'escola després que el Govern aprovàs el Pla de segregació lingüística. Per contra, un 16% s'ha decantat pel castellà com a llengua de primer ensenyament.

Així, del total de matrícules formalitzades fins a l'actualitat a les Balears, 6.692 (78,5 %) han triat rebre la primera llengua d’ensenyament en català, 1.365 (16 %) en castellà i 467 (5,5 %) famílies no han informat al respecte. Encara queden pendents d’executar-se 101 matrícules. Cal recordar que la matrícula és canviant, i que a mesura que avança l’any i el curs va patint modificacions.

Dades per illes

Per illes, a Mallorca un total de 5.388 famílies (79,7 %) han triat català com a primera llengua, 1.065 (15,7 %) han triat castellà i 311 (4,6 %) no han informat. Queden, el dia d’avui, 83 matrícules pendents. A Eivissa i Formentera, 732 (65,2 %) han triat català com a primera llengua i 264 (23,5%) famílies han elegit la llengua castellana i 127 (11,3 %) no han informat. Educació assenyala que encara queden 15 matrícules pendents.

Pel que fa a Menorca, 572 (89,8 %) matrícules s’han realitzat elegint la llengua catalana, 36 (5,7 %) han triat castellà i 29 (4,6 %) no han informat. Queden pendents 3 matrícules. Les matrícules pendents d’executar-se previsiblement s’aniran materialitzant en les pròximes setmanes.

De la mateixa manera, els centres escolars que tenen, el dia d’avui, matrícules no informades bolcaran la informació en les pròximes setmanes, o si de cas hi manca, a principis del mes de setembre abans de l’inici del curs escolar.

Cal recordar que l'ARA Balears ja va avançar fa unes setmanes que només 11 centres, tots concertats i de Mallorca i Eivissa, han sol·licitat adherir-se al Pla. La Comissió de Selecció de la Conselleria d'Educació va acceptar les sol·licituds dels col·legis Nostra Senyora de Monti-sion, Can Bonet, Mare de Déu de les Neus, Sant Vicenç de Paül-la Vileta, Sant Alfons Maria de Ligorio, Santa Mònica, Nostra Senyora de Consolació d’Eivissa, Nostra Senyora de Consolació d’Alaró, Nostra Senyora de Consolació de Palma, Aixa-Llaüt i Juan de la Cierva.

stats