Economia
Societat22/07/2024

8450 persones s'han beneficiat de l'eliminació de l'impost de successions i donacions

El 63% de les bonificacions dels grups u i dos són pactes successoris

PalmaDesprés d'un any de funcionament de la reforma fiscal de mesures urgents en matèria tributària, 8450 persones s'han beneficiat de la supressió de l'impost de successions. De la xifra total, 7.707 contribuents –que pertanyen al grup u i dos que inclou descendents, cònjuges i ascendents– no han pagat res, mentre que 707 ciutadans –que formen part del grup tres que engloba germans, oncles i nebots– han abonat "la meitat del que pagaven abans de la reforma fiscal", segons ha explicat el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa.

En total, els ciutadans s'han estalviat 132,35 milions d'euros. Els que pertanyen als grups u i dos (amb una bonificació del 100%) s'han estalviat una mitjana de 21.900 euros, mentre que els ciutadans del grup tres (amb una bonificació del 50%) n'han economitzat 15.000. En la mateixa línia, Costa ha remarcat que el 63% de les bonificacions dels grups u i dos són pactes successoris, i ha assegurat que "sense la reforma fiscal no s'haurien produït tantes herències en vida", de manera que la comunitat autònoma "no hauria recaptat els 132 milions d'euros que s'han estalviat els ciutadans". "Sembla evident que hi havia una gran part de ciutadans que esperaven la reforma fiscal per fer donacions en vida", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

En total, tenint en compte les bonificacions de l'Impost sobre Successions i Donacions (ISD) i de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP), s'han beneficiat 12.236 contribuents. Dins l'àmbit de donacions hi ha hagut nou contribuents que s'han beneficiat de les bonificacions que es van dur a terme en el cas de les donacions a fills o descendents d'immobles que constitueixen el primer habitatge. L'estalvi total és de 0,17 milions d'euros.

D'altra banda, 113 persones han estat afavorides per les donacions de doblers en efectiu per adquirir el seu primer habitatge i han sumat 2,4 milions d'estalvi total. Així, les bonificacions tant de successions com de donacions han arribat a 8.572 persones i han suposat un estalvi de 134,92 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

En relació amb l'Impost sobre Transmissions Patrimonials, des del 18 de juliol de l'any passat un total de 660 joves menors de 30 anys i persones amb discapacitat s'han beneficiat de la bonificació del 100 per cent de l'impost quan constitueix el primer habitatge habitual. L'estalvi total és de 14,01 milions d'euros, amb una mitjana de 20.000 euros per contribuent. En segon lloc, 1.096 menors de 36 anys, famílies nombroses, monoparentals o amb persones amb discapacitat a càrrec seu s'han vist afavorides per la rebaixa del 50 per cent de l'impost, fet que ha suposat 10,61 milions d'euros d'estalvi i una mitjana de 9.600 euros per persona. Finalment, 1.908 ciutadans majors de 36 anys han tret benefici de les millores que es van introduir en el tipus del 4 per cent de l'impost, amb un estalvi total de 12,56 milions d'euros i una mitjana de 6.500 euros.

"Els resultats són absolutament satisfactoris. Hem augmentat l'estalvi i la renda disponible de les famílies de les Balears, hem facilitat l'accés a un primer habitatge als col·lectius amb més dificultat per fer-ho i hem possibilitat que no s'hagi de pagar ni un euro pel patrimoni familiar, per l'impost més injust de tots", ha afirmat el conseller.

Cargando
No hay anuncios

"Un 90% de la reforma fiscal està feta"

Costa ha subratllat que el 90% de la reforma fiscal amb la qual el PP es va comprometre està feta i que "no es preveuen rebaixes fiscals substancials a mitjà termini". Igualment, ha afirmat que "si la situació econòmica i financera de la comunitat autònoma ho permet", continuaran amb les rebaixes d'impostos.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, ha considerat que la reforma del sistema de finançament "no té res a veure" amb la utilització de la capacitat normativa que tenen les comunitats autònomes en l'impost sobre successions i donacions i altres impostos. "No aniré a Madrid a reclamar més doblers, sinó una reforma del sistema de finançament i a defensar, entre altres coses, que la variable insularitat crec que no compensa adequadament els costos que suporta la comunitat autònoma", ha explicat. També ha afegit que la població flotant que hi ha a les Illes també és "una variable a tenir en compte".

Pel que fa als 15 contribuents que es varen estalviar gairebé un milió d'euros gràcies a la supressió de l'impost de successions, el conseller ha assenyalat que "fixar-se en 15 ciutadans dels 8.450 que n'han sortit beneficiats és donar una visió miop del que realment ha succeït".

Cargando
No hay anuncios

Igualment, ha assegurat que no demana al Govern que "compensi dos milions d'euros de la reforma fiscal", ja que són les arques autonòmiques les que suporten la baixada d'impostos. En aquest punt, ha recordat que les Balears va tancar 2023 amb superàvit i que la previsió és finalitzar-hi enguany també.