El 87% dels illencs menors de 60 anys trien AstraZeneca per a la segona dosi
Al llarg del cap de setmana, s'hi han inscrit 18.422 persones: 15.937 han triat el preparat d'Oxford i 2.485 han optat per Pfizer
PalmaEl 86,5% dels illencs menors de 60 anys que varen rebre la primera dosi d'AstraZeneca han escollit el preparat de la mateixa farmacèutica per al segon vaccí, segons han informat fonts de la Conselleria de Salut a l'ARA Balears. En les primeres 24 hores, s'hi han inscrit 18.422 persones: 15.937 han triat el fàrmac AstraZeneca i 2.485 han optat per Pfizer.
Aquest col·lectiu està format per prop de 38.000 persones -fonamentalment, professionals essencials- i, per tant, encara queda més de la meitat de la població diana per demanar cita. Per ara, han optat molt majoritàriament per refusar Pfizer, que era precisament la recomanació del Ministeri de Sanitat. Caldrà veure com queden les xifres quan tots ja s'hagin anotat per rebre el segon vaccí.
La Conselleria de Salut ha volgut fer una crida a omplir el formulari a tots els illencs d'aquest grup poblacional que encara no ho hagin fet, cosa que "permetrà citar-los per a la segona dosi en ordre cronològic des que es va rebre la primera".
Cal recordar que el Ministeri de Sanitat va advertir ahir les comunitats autònomes que no poden recomanar expressament el preparat d'Oxford. "Només en cas de refusar aquesta vacuna es planteja de manera excepcional vacunar-se amb AstraZeneca, prèvia signatura del corresponent consentiment informat", va detallar en un comunicat després de la reunió de la Comissió de Salut Pública.
En aquest sentit, la consellera de Salut, Patricia Gómez, va defensar divendres en roda de premsa que "des del moment que es deixa la porta oberta que les persones puguin rebutjar Pfizer, és una manera perquè puguin decidir entre una vacuna o l'altra". Vàrem acordar que la segona dosi seria d'aquesta companyia, però entenem que si hi ha col·lectius que majoritàriament han dit que demanaran AstraZeneca, necessitam un dispositiu preparat per donar resposta a aquesta situació", va afegir.
D'altra banda, l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) va emetre el mateix dia un informe en què admetia que les dades que arriben des d'Espanya i també des del Regne Unit apunten que la combinació d'aquestes dues vacunes diferents "genera una resposta immunitària forta". Els experts de l'EMA continuen recomanant que s'administri la segona dosi d'AstraZeneca i asseguren que continuaran analitzant els casos en què s'estan combinant dues vacunes per "assegurar que aquesta via és tan bona com sembla".
Dispositiu específic
Salut va habilitar el formulari per triar el fàrmac divendres migdia. El document conté informació sobre les vacunes i s'ha d'especificar si es rebutja la de Pfizer. En funció d'aquestes respostes, la Conselleria citarà les persones a través del telèfon Infocovid i prioritzarà les que fa més temps que varen rebre el primer vaccí. La campanya s'iniciarà dimecres que ve.
Els residents a Mallorca hauran d'anar a vacunar-se a Son Espases (planta -2, mòdul N); els de Menorca, al recinte firal (Maó) i Centre Canal Salat (Ciutadella); els d'Eivissa, al recinte firal d’Eivissa, mentre que els de Formentera es vacunaran a l'hospital de l'illa.