Un 90% de les infermeres de les Balears pateix estrès posttraumàtic a causa de la pandèmia
Segons un estudi de Satse, un 50% d'aquest col·lectiu sofreix ansietat i un 20% depressió
PalmaSatse ha informat que nou de cada deu infermeres de les Balears presenten símptomes d'estrès posttraumàtic associat a la pandèmia. A més, i segons exposa l'estudi elaborat pel sindicat d'infermeria, un 50% sofreix ansietat i un 20% depressió, mentre que l'esgotament emocional és present en gairebé el 70% de les sanitàries. Les dades també assenyalen que l'ansietat en aquest col·lectiu s'ha multiplicat per dos en els darrers set mesos, la depressió ha augmentat en 15 punts i l'estrès posttraumàtic ha passat d'un 57% un 82%.
El sindicat recalca que els resultats han demostrat que l'esgotament emocional apareix a partir dels dos mesos de treball a unitats amb pacients covid i va augmentant en el transcurs del temps. Les professionals d'atenció especialitzada, atenció primària i clíniques privades són les que més ho pateixen.
L'atenció a pacients amb coronavirus provoca que augmentin els nivells d'esgotament emocional fins a un 25% i d'estrès posttraumàtic fins a un 46%. Satse apunta que a partir dels cinc mesos el risc de sofrir estrès posttraumàtic augmenta significativament i es dona amb més freqüència a les àrees d'hospitalització i d'UCI.
De la mateixa manera, l'ansietat està afectant a totes les infermeres, encara que està impactant més a les franges entre els 10 i els 30 anys d'experiència, així com la depressió i l'estrès posttraumàtic. El sindicat subratlla que preocupa l'aparició de símptomes d'ansietat en aquelles infermeres que fa més de 2 mesos que treballen en unitats covid.
L'estudi també dona informació sobre les jornades laborals de les infermeres. Un 56% ha hagut d'augmentar les seves hores de treball durant la pandèmia per manca de personal o per baixes.
Quant al suport psicològic, només un 6% de les infermeres el reben, encara que un 23% creuen que ho necessiten i un 37% que ho faran en un futur. En aquest sentit, Satse assenyala que actualment a les Balears no hi ha un pla oficial de suport psicològic al personal sanitari.
Davant d'aquests resultats, el sindicat reclama que els anomenats incentius covid es tradueixin en un període addicional de descans d'entre 15 dies i un mes. A més, demanen un augment i estabilització de les plantilles i un sistema reglat d'atenció psicològica per als professionals sanitaris.