Gairebé el 90% de les obres supervisades per Cort el 2019 no va necessitar llicència
L'àrea de Model de Ciutat de l'Ajuntament de Palma s'està adaptant a la nova normativa del Decret 8/2020 de mesures urgents
PalmaLa regidora de l'àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha anunciat aquest dijous en una roda de premsa que l'Ajuntament de Palma ja s'està adaptant al Decret 8/2020 de mesures urgents i simplificació administrativa i que ja ha posat a disposició de la ciutadania tota la informació relativa a través de la seva pàgina web. Truyol ha destacat la mesura del decret que amplia la casuística de les obres i activitats que ara ja no necessiten llicència. Aquestes, ha puntualitzat, ja suposaren un 87% de les supervisades per Cort el 2019.
Concretament, ha explicat la regidora, durant l'exercici passat a Palma "es varen desenvolupar 7.800 projectes d'obra diferents" i només un 13% va necessitar una llicència d'obres. Això va permetre, segons especifica Truyol, que en un 87% dels casos el promotor va poder començar-les en haver presentat la documentació –una declaració responsable i el projecte–, normalment o bé al dia següent o passats 15 dies.
Ara, amb la nova normativa urbanística aprovada pel Govern, algunes de les situacions en què ja no cal obtenir una llicència són, per exemple, "una reforma d'interiors, una reforma integral d'un edifici ja existent o un canvi d'us d'un edifici", ha assenyalat l'edil, tenint en compte sempre que sigui sòl urbà i no rústic. En canvi, continuen necessitant aquesta autorització prèvia de l'Ajuntament "els moviments de terra, les edificacions de nova planta o la tala d'arbrat".
Això suposa "un canvi de mentalitat per part de particulars i col·lectius professionals", indica Truyol, qui fa "una crida a la responsabilitat". En qualsevol cas, recorda, encara que no sigui obligatori tenir una llicència d'obres, els responsables podran sol·licitar-la també en lloc de presentar només una declaració responsable "si té dubtes de quina és la implicació normativa del projecte".
La tasca de l'Ajuntament de Palma en aquest sentit, ha declarat Truyol, és "reforçar la inspecció i sanció en el moment en què no es compleixi la normativa vigent", principalment a través de la tecnologia. El Consistori "ha d'entrar al segle XXI d'una vegada per totes", ha afirmat, de manera que es mantingui l'eficiència que han detectat durant el confinament.
Segons la regidora, gràcies a la possibilitat de fer els tràmits per via telemàtica, "s'ha reduït un 70% la coa d'expedients" que hi havia abans del 14 de març. A més, "s'han multiplicat per sis els informes emesos i l'avanç en expedients generats per les denúncies veïnals, que poden suposar sancions per als incomplidors", ha afegit Truyol.
Sancions mínimes de 600 euros
Davant això, l'àrea de Model de Ciutat preveu implementar en pocs dies "un sistema de cita prèvia i de conferències telemàtiques amb els interessats per poder aclarir dubtes", ha explicat l'edil. D'altra banda, la pàgina web de l'Ajuntament ja disposa dels "nous models de sol·licitud, per poder-los presentar aquest mateix dijous, i una nota informativa amb més detall de quin tipus d'activitats i obres es poden desenvolupar a través de comunicació prèvia" únicament.
Pel que fa a les inspeccions i sancions, Truyol ha informat que es preveu incrementar el personal que du a terme aquestes activitats i que hi destinaran "persones que ara es dediquen a tasques que han estat reduïdes per modificacions normatives". Així mateix, aclareix que "el mateix decret ja preveu que les sancions, ara per ara, siguin d'un mínim de 600 euros", mentre que abans no hi havia cap marge en aquest sentit.