Fa dues setmanes el govern espanyol va anunciar l'inici, just després de Setmana Santa, d'una gran prova serològica entre 60.000 ciutadans de l'Estat per saber l'abast immunològic del coronavirus a Espanya. És a dir, quines persones realment l'han passat i quines no. Fins ara els resultats reflecteixen només la punta de l'iceberg: les proves de diagnòstic, en bona mesura, s'han fet a persones amb símptomes en hospitals i residències. Aquest test, dut a terme entre l'INE i l'Institut Carlos III, és una peça clau per a l'inici de la desescalada, prevista per a partir del 27 d'abril. Però ja fa una setmana del pont de Setmana Santa i el més calent és a l'aigüera: la campanya de tests encara no ha començat. Simón ho ha atribuït als problemes logístics per recollir les mostres. El que sí que s'estudia és que l'exèrcit, vestit de paisà, vagi casa per casa a fer aquestes proves. És el que s'ha anomenat l'operació Zandal, tot i que l'actual cap de l'estat major, el general Miguel Ángel Villarroya, ha dit que encara no està confirmat.
Els morts diaris per coronavirus a l'Estat cauen a 410, la xifra més baixa des de fa gairebé un mes
Ja hi ha gairebé 200.000 contagiats, 2.526 dels quals han passat el virus sense símptomes
MadridForta caiguda en la xifra de morts diàries per coronavirus a l'Estat, que ja suma almenys 20.453 morts des de l'inici del coronavirus. En les últimes 24 hores s'han comptabilitzat 410 morts, la dada més baixa des del 22 de març, fa gairebé un mes –ahir dissabte eren 565–, segons l'últim informe del ministeri de Sanitat. Pel que fa als contagiats, n'hi ha un total de 198.470, 2.526 dels quals han donat positiu en el test d'anticossos després d'haver passat la malaltia sense símptomes. Aquesta dada és una novetat en el llistat del ministeri des de dissabte i encara no l'aporten totes les comunitats autònomes –en part perquè no s'estan fent tests d'anticossos arreu.
Simón: "Una xifra que incita a l'esperança"
Per al director del Centre de Control d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, som davant d'una xifra de morts que "incita a l'esperança", si bé ha recordat que avui és diumenge i que durant el cap de setmana sempre es reporten menys casos, que acaben aflorant normalment en les dades del dimarts, quan hi ha un lleuger repunt. "La transmissió de la malaltia s'ha reduït i estem en la bona línia", ha resumit durant la roda de premsa diària del comitè de gestió tècnica.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va explicar ahir que la reducció de contagis no és suficient i que serà necessari allargar l'estat d'alarma fins almenys el 9 de maig. A partir del 27 d'abril, però, els nens fins a 12 anys podran començar a fer passejos de manera limitada i amb condicions. Simón no ha donat més detalls sobre el tema dels infants, però sí que ha apuntat que la prioritat del comitè científic és que aquest grup pugui sortir al carrer, com també es dona prioritat a la gent gran, però de moment s'està estudiant com. Pel que fa poder sortir a fer esport al carrer, com es permet en molts països europeus, ha dit que també està sobre la taula però que, en cas de ser així, requerirà un "control molt estricte". Preguntat sobre per què aquesta mesura no s'ha plantejat i si és perquè els espanyols són més "incívics" que altres ciutadans de països europeus, Simón ha reblat: "Els espanyols no som ni més ni menys disciplinats que la gent d'altres països".
Després de dos dies de caos en les xifres del ministeri, avui finalment les variacions quadren respecte al dia anterior. Sense tenir en compte els casos d'asimptomàtics, hi ha 4.218 contagiats nous, mentre que els curats ascendeixen a 77.357, amb 2.695 noves altes. El descens de morts trenca una tendència preocupant l'última setmana: l'estancament en tots els percentatges de variació, tant de contagis com de morts i altes. Simón ho advertia ahir dissabte en roda de premsa, si bé argumentava que en el cas dels contagiats s'ha de tenir en compte que s'han més que duplicat la quantitat de tests diaris que s'estan fent, ja no només en hospitals, sinó també en residències.