Educació incrementa en 27 cicles més l'oferta d'FP per al proper curs
Hi haurà 65 nous professors i 990 places noves per a l'alumnat
PalmaEl conseller d'Educació, Universitat i Recerca, Martí March, ha anunciat que per al curs 2020-2021 es preveu un important increment de l'oferta formativa de Formació Professional. En total, s'implantaran 27 cicles més, que permetran un augment de fins a 990 places i 65 docents més.
March, acompanyat pel director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors, Antoni Baos, ha destacat que aquest increment és la posada en marxa del Programa de Cooperació Territorial Extraordinari impulsat des del Ministeri d'Educació i Formació Professional. A través d'aquest programa, les Balears podran invertir un total de 10,7 milions d'euros per crear noves places d'FP. El conseller ha assenyalat que "aquest pla integral, que continuarà vigent fins l'any 2021, ha suposat l'increment del nombre d'estudiants, de docents i de famílies professionals, a més de la millora de la coordinació amb el mercat de treball".
El curs 2019-2020 s'ha registrat una matrícula total de 16.283 alumnes entre totes les modalitats d'FP. Això suposa que, respecte del curs anterior, s'ha incrementat en 683 matrícules més. Per nivells, hi ha matriculats 2.057 alumnes a FP bàsica, 8.348 a cicles formatius de grau mitjà i 5.878 a cicles formatius de grau superior, segons ha informat la Conselleria.
"Ara més que mai", ha dit el conseller, "la situació econòmica complexa que vivim demana un canvi de model, molt més competitiu, amb treballadors més qualificats, i continuar en la línia de baixar les dades d'abandonament escolar prematur que tenim a les Illes".
March ha reconegut que a les Balears "les dades d'abandonament escolar prematur no són positives. Tot i que hem anat baixant i hem passat del 40% al 24%, això significa que un 24% d'estudiants de 16 a 24 anys entra al mercat laboral sense cap altra qualificació. Un objectiu realista seria que a final de legislatura l'abandonament prematur es fixàs a l'Arxipèlag en el 20%".
El procés d'admissió per al curs 2020-2021 per als cicles d'FP presencials i dual s'inicia el proper 17 d'agost, mentre que per als cicles d'FP a distància s'inicia l'1 de setembre.
27 cicles i 990 places
El curs 2020-2021 hi haurà 440 cicles formatius, 27 més que el curs passat. D'aquests cicles, 18 són de grau superior, vuit de grau mitjà i un d'FP bàsica. Entre els nous cicles n'hi ha dos de nova implantació: el grau superior de Gestió Forestal de Medi Natural a l'IES Joan Taix de sa Pobla i el de Transport i logística a l'IES Berenguer d'Anoia d'Inca.
Per illes, Mallorca disposa de 23 cicles nous (un d'FP bàsica, set de GM i 15 de GS); Menorca, d'un nou cicle de GS d'Integració social a l'IES Cap de Llevant; Eivissa, de dos cicles de grau superior a Can Marines, de Paisatgisme i Medi Rural i de Transport Marítim i Pesca d'Altura, i Formentera, d'un cicle de grau mitjà d'Atenció a Persones en Situació de Dependència.
Els "màsters" de l'FP, per primera vegada a les Balears
Aquest curs entraran en funcionament els Cursos d'Especialització, que tenen com a objectiu complementar les competències dels titulats en FP de grau mitjà o superior segons el cas. Educació ha apuntat que tenen una durada de 300 a 600 hores i completen la formació general dels cicles amb una especialització concreta que vol donar una resposta ràpida a les demandes del món industrial i empresarial.
Per al curs 2020-2021 està prevista la implantació de dos cursos d'especialització: el de Pa i Rebosteria Artesanal a l'IES Josep Sureda i Blanes i el d'Especialització en Ciberseguretat en Entorns de les Tecnologies de la Informació al CIFP Francesc de Borja Moll. Està previst que aquests cursos es posin en marxa a partir del gener del 2021.
Formació en digitalització per al professorat d'FP
La Conselleria ha assenyalat que el curs que ve es preveu formar en digitalització aplicada els sectors productius a 654 professors d'FP. Faran un mínim de 30 hores de formació acreditable com a formació permanent del professorat.
Educació ha subratllat que la participació de les empreses en aquesta formació és fonamental per acostar els aspectes tecnològics al professorat encarregat d'impartir els ensenyaments. Es vol afavorir les estades a empreses i que la formació també es pugui fer dins i fora d'Espanya.