Els alumnes de les Balears només tornaran a l'escola aquest curs per fer-hi tutories
Tan sols els estudiants de 6è de Primària, 4t d'ESO, 2n de Batxillerat i 2n de grau mitjà i superior d'FP trepitjaran de nou els centres, en cas que els faci falta, en grups de cinc i amb cita prèvia
PalmaEl conseller d'Educació, Martí March, ha explicat la proposta de la Conselleria per al que queda de curs. Els centres de les Illes obriran les aules a partir del 25 de maig, quan comença la fase 2 de desconfinament, per fer classes de suport en forma de tutories individuals o en grup, a un màxim de cinc infants i amb cita prèvia. Només tornaran a les aules l'alumnat de quart d'ESO, segon de Batxillerat, segon de grau mitjà i superior d'FP i 6è de Primària. Els infants de zero a sis anys no tindran aquesta opció per raons sanitàries, ja que no es poden assegurar unes condicions òptimes per garantir el distanciament social de dos metres.
March ha assenyalat que aquesta proposta parteix de criteris pedagògics per a l'alumnat que va endarrerit i també pretén afavorir l'alumnat per al qual suposa un desavantatge l'ensenyament a distància. L'assistència de l'alumnat serà voluntària a proposta de la família o de l'equip directiu del centre.
Els infants de zero a sis anys
La Conselleria descarta donar l'opció d'assistir als centres als més petits i així els centres d'Educació Infantil 0-3 i 3-6 públics no oferiran atenció presencial durant la fase 2. March ha destacat que la majoria de comunitats autònomes ha coincidit amb el posicionament de Balears de no permetre l'assistència d'aquests infants als centres per raons sanitàries. Els centres d'Educació Infantil 0-3 privats i municipals podran atendre presencialment el seu alumnat amb les ràtios següents, mantenint la capacitat de 4 m² per alumne: 0-1 anys, 3 nins; 1-2 anys, 4 nins i 2-3, 6 infants. D'altra banda, el conseller ha explicat que tenen "peticions d'escoletes per obrir, tant municipals com privades. Si han d'obrir, ho han de fer amb unes estrictes condicions sanitàries", ha dit.
March ha recordat que les guarderies de 0-3 anys no són competència del Govern, ja que la llicència és dels ajuntaments i les competències són dels consells insulars.
D'altra banda, el conseller ha anunciat que tampoc no s'obriran els centres d'educació especial per raons de seguretat sanitària, atesa la dificultat de complir les mesures de seguretat.
Conciliació: pla d'acompanyament al juliol
El conseller ha admès que el tema de la conciliació no està resolt. "Molts de padrins no poden estar amb els seu nets", ha comentat per remarcar que aquest no pot ser un problema que recaigui únicament en el sistema educatiu. March remarca que s'hi han d'implicar el Ministeri de Treball, Afers Socials, Educació i la societat en general.
"Estam treballant perquè el mes de juliol hi hagi un pla d’acompanyament escolar per als darrers cursos de Primària i Secundària i estam col·laborant amb els ajuntaments per tirar endavant les escoles d’estiu", ha dit. També ha explicat que el Govern de les Illes, liderat per Armengol, ha proposat al govern central que "sigui un tema transversal interinstitucional".
Curs 2019-2020, online; 2020-2021, presencial i telemàtic
March ha comentat que ja s'ha començat la neteja dels centres educatius i que es proporcionarà tot el material necessari de protecció contra el covid-19. També la Conselleria fa feina en "el protocol, que hem de tenir o bé aviat o per al setembre i ha de ser un protocol molt seriós", ha remarcat.
El conseller ha assenyalat que la setmana que ve mantindrà reunions amb els diferents representants de la comunitat educativa –famílies, directors, escola concertada i sindicats–per tal de debatre el plantejament de la Conselleria. March també ha assenyalat que l'alumnat reprendrà l'activitat amb caràcter general el curs 2020-2021, amb ensenyament presencial tot i que també es continuarà amb l'educació telemàtica, mentre que el curs 2019-2020 acabarà amb ensenyament online a tots els nivells educatius i amb les instruccions d'avaluació que s'han establert.
Reacció sindical
L'STEI Intersindical ha celebrat que "el criteri sanitari s'hagi imposat a l'hora de decidir la suspensió de les classes presencials el que resta de l'actual curs escolar", segons ha informat en un comunicat. El sindicat ha recordat que aquesta era una de les peticions que s'havien fet des de l'organització i des de molts altres agents socials i ha valorat que el conseller Martí March hagi utilitzat les seves competències en educació "per sobre de les recomanacions" del govern estatal.
Tot i això, han expressat preocupació pel que fa a les escoletes, perquè "han deixat la porta oberta a la responsabilitat" de les que són de titularitat privada i de les que depenen dels ajuntaments i dels consells insulars. En aquest sentit, el sindicat considera que no s'han d'obrir i que l'Institut per a la Primera Infància hauria de dictar unes normes obligatòries per a totes les escoletes.