ECONOMIA

Mallorca tancarà el juliol amb prop d’un 40% d’ocupació hotelera

El 77% de les famílies de turistes que tenien programades les seves vacances a les Balears han anul·lat la reserva, la majoria de les quals per a l’agost i el setembre

Les zones més afectades són les destinades al turisme familiar i les que tenen més places hoteleres
Catalina Riera
24/07/2020
3 min

PalmaTot apunta que bona part de les zones turístiques de Mallorca tancaran el juliol amb prop d’un 40% d’ocupació, una xifra que compleix amb les expectatives dels hotelers que han obert aquesta temporada, segons afirmen empresaris del sector entrevistats per l’ARA Balears. Les previsions més optimistes són a la Platja de Palma, on “l’ocupació a finals de mes serà del 37% en els hotels que s’hagin reactivat, que seran poc més de la meitat de tota la planta de la zona”, expliquen des de l’Associació Hotelera de la Platja de Palma. Així mateix, confien que les reserves “s’animin per poder obrir més hotels durant l’estiu”. Curiosament, les expectatives són pitjors per a l’agost, quan s’espera que obrin quatre hotels més -ara n’hi ha 63- i una ocupació del 34,5%. La cosa millora pel que fa al setembre, quan s’espera un 42,5% d’ocupació.

D’altra banda, les previsions per a Magaluf són millors que a principi d’estiu. Els hotels d’aquesta zona tancaran el juliol amb un 30% d’ocupació. L’escenari més optimista és el “d’arribar al 50% a l’agost”, segons apunta el president de l’Associació Hotelera de Palmanova-Magaluf, Mauricio Carballeda. No obstant això, la decisió del Govern de tancar tots els negocis de Punta Balena -i els carrers de ‘la Cervesa’ i ‘el Jamón’ a l’Arenal- serà perjudicial, “perquè el turista que s’hi allotja hi va per l’oci que se li ofereix”, diu el president de l’Associació Hotelera de Petits Hotels de Mallorca, Juan Manuel Ordinas. Els 30 hotels adherits a aquesta entitat s’han reactivat i l’ocupació mitjana que tenen és del 40%. “El percentatge d’ocupació podria arribar al 60% a l’agost, però per fer-ho possible els preus hauran de baixar més d’un 50%”, afegeix.

Segons Ordinas, les zones més afectades seran les destinades al turisme familiar i que tinguin més places hoteleres. Un exemple és la zona del Llevant de Mallorca, en concret a Sant Llorenç i Son Servera, on cada estiu s’ofereixen 37.000 places. El president de l’Associació Hotelera de Cala Millor, José Marcial, confessa estar preocupat perquè “per ara només han obert un 35% dels establiments turístics” i creu que la situació podria “empitjorar encara més el mes d’agost”.

Alcúdia va ser una de les primeres zones a reactivar-se el juny passat amb el pla pilot. Ara ja té un 50% de la planta hotelera oberta, igual que a Can Picafort. Així mateix, “l’ocupació mitjana en ambdues zones és del 35%”, assegura el president de l’Associació Hotelera d’Alcúdia i Can Picafort, Jaume Horrach. De fet, té clar que el problema dels hotelers són les reserves del mes d’agost, que s’estan cancel·lant. El mateix passa a Sóller, on es preveu tancar el juliol amb una mitjana del 40% d’ocupació. Ara hi està havent més cancel·lacions que reserves per a l’agost i el setembre, “els millors mesos dels hotels d’aquesta zona”, afirma el president de l’Associació Hotelera de Sóller, Lluís Rullán.

Un estudi sobre les reserves i anul·lacions a les Balears, elaborat pel proveïdor de tecnologia per al turisme Dingus, ha detectat que Eivissa és l’illa amb més reserves confirmades, amb un 30%, mentre que Mallorca és la que presenta més cancel·lacions, amb un 70%. L’anàlisi exposa que les famílies són les que més anul·len, amb una xifra que representa un 77% del total.

En el punt de mira

Mallorca està en el punt de mira dels mitjans internacionals i això podria perjudicar la imatge de destinació segura. De fet, el diari alemany Bild es va fer ressò dijous del cas d’una família que va donar positiu en covid-19 després d’haver passat les vacances a Mallorca. L’expert en salut del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), Karl Lauterbach, es va pronunciar sobre aquest cas i va demanar que els alemanys que tornin de l’illa es facin un test i va declarar que, “si Mallorca continua així, es convertirà en una àrea de risc”.

stats