Palma XXI ha detectat unes 3.000 places de lloguer turístic il·legal al centre històric

L'entitat diu que el barri de la Llonja és el més gentrificat de la capital balear, on els habitatges ja costen de mitjana uns 700.000 euros

Els comerciants asseguren que es perden llocs de feina
Anna Schnabel
05/07/2019
2 min
Regala aquest article

Palma"El barri de la Llonja és el més gentrificat" de la capital balear, ha assegurat aquest divendres Palma XXI, que ha presentat els resultats d'un estudi elaborat per l'Observatori de la Gentrificació d'aquesta entitat. El seu secretari, Jaume Garau, ha explicat que un terç de residents han abandonat aquesta zona de la ciutat durant les darreres tres dècades per efecte de la turistització. Un altre dels resultats de l'estudi és que la població estrangera s'hi ha multiplicat per sis durant els darrers 30 anys. "No estam contra els estrangers –ha remarcat Garau–, sinó de l'expulsió de la població local per una altra d'un poder adquisitiu més alt". A més a més, Palma XXI ha detectat fins a 3.000 ofertes il·legals de lloguer turístic a la ciutat, 94 de les quals se situen a la Llotja, on pràcticament tots els habitatges són plurifamiliars. En aquest barri també s'hi troba un 10% de les places turístiques reglades: una xifra que dobla el límit establert pel Consell de Mallorca, de 25 per hectàrea.

Palma XXI també calcula que, de 184 comerços a les plantes baixes, el 34% es dediquen a la restauració. En temporada baixa, va comptar fins a 24 terrasses concentrades entre la plaça de la Llonja, la Drassana i l'avinguda Antoni Maura. "Algunes d'aquestes terrasses ocupen tota l'avinguda i coincideixen amb zones d'especial protecció", ha explicat Carlota Cabeza, responsable del treball de camp de l'Observatori de Gentrificació.

El preu de viure al barri –un pis ja hi costa de mitjana 700.000 euros, segons l'entitat–, la falta d'aparcament exclusiu per als residents, la substitució de bars i botigues de 'souvenirs' per les botigues de primera necessitat... Cabeza ha fet un repàs dels principals problemes que pateixen els residents d'aquesta zona. Per tots aquests motius, l'organització reclama un pla especial municipal per recuperar el barri per als residents. Concretament, Garau ha parlat de mesures per mantenir els comerços tradicionals o d'ajudes econòmiques perquè els joves hi puguin quedar a viure.

L'entitat ha valorat molt positivament l'arxivament de la querella de Fevitur contra l'exbatle Toni Noguera per les restriccions del lloguer turístic a Palma. "Ens volien fer creure que l'Ajuntament no pot protegir els residents, però no ho han aconseguit", ha expressat Garau.

stats