Salut reserva per primera vegada 40 llits de la privada per a pacients amb coronavirus
L'IB-Salut pagarà per les places i per l'atenció als pacients, però encara estan negociant el preu
PalmaLa Conselleria de Salut ha reservat 40 llits d'hospitalització de centres privats per poder atendre pacients amb coronavirus, segons ha informat aquest dimecres en roda de premsa la consellera Patricia Gómez. En concret, estaran disponibles a partir del proper dilluns dia 18 una unitat amb 20 llits de l'hospital Sant Joan de Déu i 20 més de l'Hospital de Llevant.
Gómez ha explicat que no s'obriran de cop, sinó que s'aniran habilitant a mesura que es necessiti. L''IB-Salut pagarà a les empreses per la reserva de les places i per l'atenció als pacients, però encara estan negociant el preu. La consellera ja va anunciar la setmana passada que havia arribat a un acord amb tots els centres privats de les Balears per intervenir llits d'hospitalització i d'UCI com una mesura de "previsió i planificació davant l'increment de casos".
Ara com ara, hi ha 113 pacients crítics infectats als hospitals illencs, que ocupen el 60% dels llits d'UCI disponibles. Només es va superar aquest nombre de pacients durant la primera onada, quan hi va haver 115 persones amb covid-19 a l'UCI. I la previsió és que els casos continuïn a l'alça com a mínim "aquesta setmana i la que ve", a conseqüència de les festes de Nadal, ha advertit Gómez.
La consellera ha subratllat que la situació "és difícil" i que ahir ja es va notar "un augment de pressió a les urgències, a les hospitalitzacions i a les unitats de crítics". Així i tot, ha matisat que el sistema públic encara té capacitat per respondre a la demanda actual. A més, creu que un punt positiu de la vacunació contra el covid-19 és que molts usuaris de les residències que estan ingressats, quan rebin la segona dosi, podran sortir. Aquest dimarts hi ha 96 residents amb contagi actiu hospitalitzats.
Cal recordar que els hospitals de Son Espases, Son Llàtzer i d'Inca tenen aturada tota l'activitat quirúrgica programada no urgent per destinar els llits de reanimació a pacients greus de coronavirus. A més, Mallorca té més plenes que mai les seves unitats de cures intensives: 101 llits ocupats. El màxim en la primera onada va ser de 88 unitats.
Gómez ha advertit que queden encara "setmanes difícils" perquè "encara tindrem les conseqüències de les festes de Nadal". Respecte a les restriccions que entren en vigor demà, ha subratllat que estan consensuades amb les patronals i els sindicats, "i confiam que es notaran en les properes setmanes". No ha avançat encara si es podrien allargar, però ha afirmat que "habitualment 15 dies no és suficient per veure l'efecte de les mesures".
Actualment l'illa que més preocupa és la d'Eivissa, amb una incidència que s'ha disparat fins als 763 casos per 100.000 persones, i una taxa de positivitat del 21%. La consellera ha anunciat un cribratge massiu amb tests d'antígens a Vila i a Sant Antoni per controlar l'expansió de casos. A Mallorca la situació de la pandèmia és més estable, però encara té una incidència de 626 infeccions per 100.000 habitants. A Menorca aquest índex és de 293 casos i a Formentera, de 198.