Son Bosc espera la darrera sentència
PalmaA partir de mitjan mes de maig, a Son Bosc, s’hi produeix des que el temps és temps un espectacle bellíssim. A posta de sol, els falcons marins es reuneixen a la finca esperant que els escarabats de Sant Joan comencin a sortir amb la primera fosca. Aleshores, la cacera està servida.
És només una de la infinitud de coses, imperceptibles per molts, que succeeixen en aquest espai, un dels que concentra una major riquesa ambiental de Mallorca i que ha estat a punt de desaparèixer sota el pes de les màquines retroexcavadores que arribaren a aplanar el terreny per construir-hi un camp de golf. El de Son Bosc és un cas llarg, complex i ple d’ombres, que començà els anys 90 i que encara no ha conclòs.
La setmana passada el Consell de Govern desestimà el recurs que l’empresa Golf Platja de Muro SA havia presentat l’any 2011 contra l’ampliació de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de l’Albufera. D’aquesta manera l’Executiu garantia la protecció d’aquesta zona per la legislació mediambiental europea. El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, tanca així un recurs que el Govern de Bauzá i concretament Gabriel Company tingueren damunt la taula sense respondre durant tota la legislatura. Era la resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Balears d’aquest octubre passat que ha confirmat que el Govern del segon Pacte va actuar correctament quan l’agost de 2010 va paralitzar les obres del camp de golf de Son Bosc que afectaven la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de l’Albufera de Mallorca.
A hores d’ara, tot i que el Govern ha ratificat la protecció de Son Bosc mitjançant aquesta figura europea, encara hi ha niguls sobre l’horitzó d’aquest prat dunar, un dels pocs hàbitats d’aquestes característiques que hi ha a la Unió Europea i que concentra una riquesa ambiental animal i vegetal altíssima, segons el TAIB (The Albufera International Biodiversity Group). La Justícia encara no ha dictat sentència en relació a la llicència d’obres concedida el març de 2008 per part d’UM i CDM-PP, en un ple convuls que costà l’expulsió dels regidors del PSIB i d’Entesa per Mallorca de l’equip de govern per part del batle regionalista Jaume Perelló Butxet. El Jutjat Contenciós número 2 de Palma té previst resoldre abans que acabi l’any sobre el permís d’obra i instal·lació del golf recorreguts pel GOB i el PSM, tal com ja avançà recentment l’ARA Balears. Una resolució judicial que, en cas que sigui favorable als promotors, podria ser objecte d’indemnització per part del Govern, si bé la jurisprudència recent va en el sentit d’indemnitzar per l’obra feta i no pel lucre cessant, és a dir, les expectatives de negoci, apunten fonts de la Conselleria de Medi Ambient.
Des del GOB consideren que “l’estatus de ZEPA impossibilita el desenvolupament del camp de golf, i prova d’això és la recent sentència judicial que dóna la raó al Govern per la paralització de les obres que decretà l’any 2010”, apunta el seu responsable de Biodiversitat, Toni Muñoz. “En el pitjor dels casos, hi haurà d’haver indemnització si, malgrat que el jutge reconeix que la llicència estava ben donada, no es deixa seguir als promotors per causa sobrevinguda”, afirma una de les persones que més va treballar des del GOB per la protecció de Son Bosc durant els anys més delicats, Tonina Siquier.
Reincorporació al Parc Natural
Més enllà d’aquesta darrera resolució judicial que encara queda per arribar, els ecologistes han reclamat al conseller de Medi Ambient que torni a impulsar la incorporació de Son Bosc al Parc Natural de l’Albufera, com féu l’aleshores consellera del ram Margalida Rosselló (Els Verds) el 2003, una decisió que fou tornada enrere l’any següent pel Govern de Jaume Matas, amb Jaume Font com a conseller de Medi Ambient.
Des del GOB reconeixen que la figura de ZEPA atorga a Son Bosc un cert “blindatge urbanístic” mitjançant normativa comunitària, mentre que la incorporació dins el parc aportaria a la zona “un major estatus de protecció, a més d’instruments de planificació i gestió més complets.” “La ZEPA ja la tenim, ara cal fer la passa següent, reprendre l’elaboració del Pla d’Ordenació de Recursos Naturals que es va iniciar l’any 2010 i que el Parlament, amb els vots de PP i UM, va avortar, i posteriorment incorporar Son Bosc al Parc Natural de l’Albufera”, conclou Muñoz.