Tortell de Reis o casca de Reis?
GastrònomEl tortell de Reis, còca dei Reis o tourteau des Rois és un pastís amb forma de corona i d’origen medieval que trobarem als receptaris catalans, occitans i provençals, entre d’altres.
Segons explica Jaume Fàbrega, el tortell de Reis es feia antigament a Flandes, i ara s’elabora a Catalunya i també a les Balears, com també a Portugal des del segle XIX, amb el nom de Bolo rei, i parcialment a Espanya com a roscón de Reyes. També hi ha la teoria que és una elaboració heretada de la cuina àrab o morisca, o fins i tot no es descarta que, igual que la coca bamba -la pasta és pràcticament igual-, sigui d’origen sefardita.
El fet de posar-hi una fava (actualment també una figureta) ja es troba documentat a la Provença del segle XIV. Loís Stouff ho esmenta a Ravitaillement et alimentations en Provence aux XIV et XV siècles, ens diu que un flequer ofereix als frares menors d’Avinyó com a “estrenes” (mot occità i català) “una fogassa on hi havia una fava”. Joan Amades i altres folkloristes també s’ hi refereixen.
Segons alguns, era una tradició pagana que homenatjava Saturn (déu de l’agricultura i les collites), es festejava la fiscalització del període més fosc de l’any i l’inici de la llum. En aquella època, l’any no acabava el desembre, sinó que s’allargava fins a finalitzar el mes de febrer. Inicialment era una coca amb mel i fruits secs (dàtils i figues). Aquest fet el va convertir en un dels més populars a la ‘festa dels esclaus’. Durant el segle III després de Crist, es va introduir la fava, i es considerava un símbol de prosperitat i de fertilitat. A la persona que la trobava, se li augurava prosperitat durant la resta de l’any. D’aquí va sortir a Espanya l’expressió “ximple de la fava” ( tonto del haba ). Al segle XVIII un cuiner, amb ganes de fer content el petit rei Lluís XV, va introduir com a sorpresa en el tortell una moneda d’or. A partir d’aquest moment, la moneda va adquirir més valor simbòlic que la fava, i ja ningú no volia que li tocàs el llegum. Amb els anys es va canviar la moneda per una figureta de ceràmica, alhora que la fava es va convertir en un símbol negatiu. Al segle XIX, es va convertir en tradició menjar el tortell el dia dels Reis i l’afortunat qui trobava la figureta era el rei i aquell a qui li tocava la fava havia de pagar el tortell.
El tortell, segons Fàbrega, arreu dels països catalanooccitans és un dolç ritual i no sols del dia dels Reis d’Orient, sinó d’altres festes com el Diumenge de Rams o la Pasqua. Per això cal recordar que a Menorca, especialment a la part de Ciutadella, el tortell que s’elabora per als berenars del Diumenge de Rams s’anomena casca.
Pere Ballester ja menciona les casques al seu De re cibaria i les defineix com unes pastes dures que es feien amb base de pa cru o farina de força, ous, sucre, oli i seu de porc. Podien ser buides o farcides de pastarral, brossat amb sucre o de confitura... Potser estam davant el nostre tortell de Reis més antic o més propi de Menorca, que en tot cas seria la casca dels Reis?
El diccionari Alcover-Moll diu que la casca tenia una forma rodona amb un forat enmig -igual que el tortell de Reis- i anava ensucrada o pintada amb ou.
Casques dels Reis
La casca o casca dels Reis ( casca de los Reyes en castellà) és un dolç típic de la cuina valenciana -i ho fou de la mallorquina-, fet amb ametlla molta, sucre i ous, que es pot omplir de confitura de vermell d’ou, de monyaco o de carabassa. També pot anar acompanyat de canyella, ratlladura de taronja o de llimona, o merenga. La casca es consumeix típicament el dia dels Reis, però també en altres celebracions familiars. La seva forma pot variar d’una població a una altra, però en general sol tenir forma de rosca o de serp.
La seva semblança amb el tortell de Reis potser ha degenerat que a les Illes el nom original, com també la seva elaboració, s’hagi perdut en detriment del tortell català, però això ho diran els antics receptaris, si contenen receptes de casques dels reis que sí que són conservades encara a València, on han estat recuperades de nou després que els anys 60 del segle passat desapareguessin a causa de la moda dels tortells dels Reis.
Les casques dels Reis que s’elaboren a València tenen com a ingredients principals l’ametlla molta, el sucre, la canyella i la pell de taronja i de llimona ratllades. El seu farciment pot ser de confitura de vermell d’ou o de confitures de monyaco o carabassa.