La UIB posa damunt la taula política la precarietat dels professors associats
La Universitat de les Balears excedia el 2016 en un 20% el màxim de professors amb contracte temporal que estableix la llei
PalmaCom s'ha de resoldre la precarietat dels professors associats? Aquesta és la pregunta que s'ha posat aquest dimarts damunt la taula en un debat organitzat a la Universitat de les Illes Balears (UIB) per la Junta de Personal Docent i Investigador i el Comitè d’Empresa de la UIB, al qual han assistit representants dels partits polítics del PSIB, El Pi, Unides Podem, MÉS per Mallorca i el PP, mentre que no s'hi han presentat ni Ciutadans ni Vox. Tots aquests partits han coincidit en la necessitat de millorar la retribució dels associats, una proposta que implicaria, segons ha dit el representant del PSIB i actual conseller d'Educació, Martí March, canviar la llei estatal.
La Sindicatura de Comptes destacà el 2016 en un informe que la Universitat de les Illes Balears (UIB) tenia un 59,6% de personal docent i investigador amb contracte laboral temporal. És un percentatge molt més elevat del límit que estableix la llei, fixat en un 40%. Una de les figures més habituals de docents amb contracte temporal és la del professor associat, teòricament pensada per algú que desenvolupa des de fa anys una feina i que, gràcies a l'experiència laboral, assumeix puntualment col·laboracions amb la universitat per aportar formació de caràcter pràctic als estudiants. En realitat, però, segons l'esmentat informe, la institució acadèmica ha abusat d'una figura docent amb una remuneració econòmica molt menor amb relació a la que percep, per exemple, un professor contractat.
"Allò que no pot ser és que hi hagi assignatures únicament conduïdes per professors associats o ajudants", ha lamentat Antònia Martín, del grup d'Unides Podem, que també considera necessari canviar la Llei d'universitats estatal. "És impensable que un estudiant vegi passar per una assignatura 8, 10 o 12 professors, perquè la gestió es complica extremadament", ha afegit.
Tots els representants polítics han subratllat la necessitat de canviar la Llei Orgànica d'Universitats (LOU) estatal per tal de "replantejar" la figura de l'associat. Pep Lluís Pons, de MÉS per Mallorca, ha remarcat que allò que cobren aquests docents "no és l'apropiat" encara més tenint en compte "l'alt nivell de vida de les Illes". March, per la seva banda, ha remarcat que "molts s'haurien de transformar en professors permanents". Maria Antònia García Sastre, del PP, ha advertit que el Departament d'Economia de l'Empresa té un 50% d'associats a la plantilla i "entre el 30 i el 40% de les hores docents d'aquesta casa les estan fent" aquests treballadors. Tant García com March han plantejat la diversificació de la figura de l'associat en funció de la seva implicació.