NOVES TECNOLOGIES

Women Techmakers Mallorca, trencant tòpics

La comunitat de dones tecnòlogues de l’illa s’organitza a través d’un canal de comunicació i ofereix xerrades

Women Techmakers Mallorca, trencant tòpics
Enric Culat
12/04/2019
4 min

PalmaWomen Techmakers Mallorca (WTM) proporciona visibilitat, comunitat i recursos per a dones en tecnologia. A totes les trobades que organitzam des de Women Techmakers hi són benvinguts els homes, les dones i viceversa”. Això diu una ‘nota aclaridora’ de la comunitat de WTM a la pàgina de la plataforma del seu canal de comunicació a Google, que divendres estava integrat per 828 persones. Només aquesta setmana s’hi han sumat 25 nous membres, tots amb el propòsit de compartir interessos vinculats a les noves tecnologies, sempre que les dones hi tinguin alguna cosa a dir. Allà, elles són les protagonistes.

Els ponents que participen en les xerrades i tallers que organitza WTM han de ser dones, però entre els assistents també hi ha homes. Així ells també es lleven els tòpics de sobre respecte que els informàtics són homes estranys, friquis, antisocials, que mengen pizza a totes hores i tenen sis pantalles d’ordinador en funcionament al mateix temps. Els objectius globals de WTM són diversos: donar visibilitat a les dones informàtiques davant els nins i els joves, principalment les al·lotes, perquè s’adonin que en el camp de les noves tecnologies també hi pot haver referents tècnics femenins, i donar poder a les dones perquè es llancin sense por a fer coses, xerrades, conferències i organitzar tot tipus d’actes vinculats a l’enginyeria informàtica i la programació. Les dones tecnòlogues tenen moltes coses per aportar, el que passa és que a vegades no s’ho creuen elles mateixes, i això és un problema.

La idea de crear Women Techmakers Mallorca va néixer originàriament a Hotelbeds, l’empresa ubicada a l’edifici Mirall, prop de l’aeroport de Palma, on fan feina més de 1.200 empleats. Dins d’aquesta empresa un grup de dones que treballen especialitzades en tecnologia va crear, fa quasi dos anys, la comunitat Women in Tech Hotelbeds. Les informàtiques d’aquesta empresa trobaven que hi havia molt poca presència femenina en totes les trobades de tecnologia a les quals anaven. Llavors varen decidir organitzar-se i aprofitar l’altaveu i els recursos d’una companyia tan gran com Hotelbeds per “explicar al món” les seves inquietuds. Del canal en línia intern de comunicació de l’empresa varen passar a muntar xerrades als col·legis i instituts. A poc a poc s’hi varen anar afegint dones dedicades a la tecnologia i ara ja són 25 en aquest canal de comunicació privat.

El gran salt endavant, però, va ser adonar-se que també hi havia moltes dones d’altres empreses que es volien unir al grup. I així és com va néixer Women Techmakers Mallorca, fa un any, quan es constituí com un canal de meet-up obert a totes les dones tecnòlogues de l’illa, al qual també s’han anat afegint homes. “Ha estat una sorpresa meravellosa comprovar que el que vàrem començar a Hotelbeds després ha transcendit fora de l’empresa i, amb el pas dels mesos, s’ha creat una comunitat que ara és un moviment entre totes. Nosaltres creim de veritat en els objectius, no pretenem sortir a cap fotografia, ni cercam vots, ni ajuts, ni volem donar-nos publicitat; el que pretenem és un canvi real de paradigma i l’eliminació dels prejudicis que envolten el món de l’enginyeria informàtica”. Coincideixen tres de les impulsores de WTM: Alicia Ropero és enginyera de sistemes i a Hotelbeds és una figura de referència tècnica; Alicia Calafat és especialista en recursos humans i a Hotelbeds és scrum master o facilitadora aplicant els principis i valors del denominat ‘moviment àgil’ en la formació d’equips, i Isabel Cazorla és enginyera informàtica i a Hotelbeds és líder de tecnologia dintre dels equips de l’empresa.

Les xerrades que es fan en els centres educatius tenen la funció d’arribar a les nines i al·lotes per tal que tinguin referents i sàpiguen que també es poden dedicar a aquest camp, l’enginyeria informàtica. Les tres impulsores de WTM reclamen més diversitat: “Hem vist que és molt important arribar a les nines, però també als seus pares, mestres i educadors per tal que facin entendre a les seves filles i alumnes que sí que estan capacitades per dedicar-se a les noves tecnologies. A les xerrades mostram els rols més rellevants que hi ha dins el món de la informàtica i després explicam on poden aplicar els coneixements a la vida real. Sempre els donam un enfocament molt social i intentam fer veure que no totes les decisions estan ja preses. Miram d’inculcar una diversitat de gènere, de races, de religió i d’orientació sexual”, expliquen les tres impulsores de WTM.

A part de les xerrades als centres escolars, la comunitat de dones tecnòlogues de Mallorca organitza trobades periòdiques. La propera serà el 4 de maig al ParcBit i s’anomena ‘I love Vue’, un taller perquè tothom, dones i homes, aprenguin més de la programació amb Javascript creant un petit joc. El taller l’impartirà una dona, per descomptat, qui en aquest cas serà Celia Amador, de l’empresa APSL, també membre de WTM i una gran impulsora del Frontend, la part del lloc web que interactua amb els usuaris. A més del canal públic meet-up de Google, Women Techmakers Mallorca també és a les xarxes socials a través de Facebook, Twitter i Instagram. Amb vista al futur, preparen més sorpreses i esdeveniments, sempre amb l’objectiu de trencar els prejudicis que les dones no poden fer tecnologia.

stats