Societat17/06/2020

Els abocaments de les dessalinitzadores perjudiquen les praderies de posidònia

L'espècie tolera com a màxim 39 grams de sals per cada litre d'aigua de mar, però les instal·lacions fan que gairebé se'n dupliquin les concentracions

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaL'aigua que aboquen les dessalinitzadores perjudica les praderies de posidònia perquè incrementa la salinitat de les aigües i fa que la mida de les fulles pugui arribar a disminuir un 75%, segons un estudi de la Universitat de les Illes Balears (UIB). La planta marina tolera com a màxim 39 grams de sals per cada litre d'aigua de mar, però l'abocament de les instal·lacions fa que gairebé se'n dupliquin les concentracions i arribin als 70 grams de sal per litre, com ha informat la UIB en un comunicat.

A la Mediterrània la concentració de sal se sol situar entre els 35 i els 38 grams per litre d'aigua, però l'alteració que produeixen les dessalinitzadores també implica que la posidònia pateixi danys cel·lulars. Per saber això, els investigadors han fet servir tècniques bioquímiques i biomarcadors per determinar l'estat de les plantes i com reaccionen enfront de la salinitat.

Cargando
No hay anuncios

La investigació l'ha feta el grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària de la UIB en col·laboració amb el grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la mateixa universitat, que forma part del Ciberobn. Cal recordar que les praderies de posidònia només creixen bé si les aigües estan molt netes i hi ha una bona qualitat ambiental. El ritme de creixement de la planta marina és lent i té una baixa capacitat per produir noves llavors, la qual cosa fa que sigui més vulnerable, segons explica la UIB.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi, publicat recentment a la revista Science of the Total Environment amb el títol Hypersaline water from desalinization plants causes oxidative damage in Posidonia oceanica meadows forma part d'un projecte dirigit pel doctor Xavier Capó. La iniciativa rep el suport de la Càtedra de la Mar Iberostar i forma part del compromís adquirit per la companyia per protegir el medi marí.

La conservació de la posidònia no és "excel·lent" però sí que està en bon estat

La setmana passada es varen presentar les conclusions de l'informe dels anys 2017 i 2019 de la Xarxa de Monitoratge de la Posidònia. L'estat de conservació de les praderies a les Balears no és "excel·lent", però sí que estan en bon estat, segons va dir el director general de Pesca i Medi Marí del Govern, Joan Mercant. De les 39 estacions fixes que han registrat dades sobre la planta marina durant aquest període, només tres estan en una situació "dolenta" i nou, "regular", mentre que les 27 restants tenen dades bones o molt bones.

Cargando
No hay anuncios

Les praderies de la badia de Palma són les més afectades, mentre que les que estan en una situació regular es concentren al sud i l'oest de Mallorca, on es troben les estacions de Puigderrós, l'illa del Sec i Portopetro. La proximitat a grans ports i el vessament d'aigües residuals a la mar són les amenaces que tenen un impacte més nociu sobre les praderies, segons l'informe, però també l'augment de la temperatura de la mar i els fondejos.